Hlavní obsah
Cestování

Whitby: Jedno z nejkrásnějších přímořských městeček s ruinami opatství i legendou o Drákulovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mike Peel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ruiny Whitbijského opatství

Na severu Anglie leží krásné a zároveň tajemné městečko, které má jedinečnou atmosféru. Typické anglické ulice stoupají až k nejvyššímu vrcholu města, kde stojí úchvatné ruiny starého opatství.

Článek

Malé městečko Whitby má asi jen 13 tisíc obyvatel. Najdeme ho v nejsevernějších části Anglie jen kousek pod Skotskem. Když psal Bram Stoker svůj příběh o transylvánském upírovi, Drákulovi, umístil část děje i sem. Celý příběh se totiž neodehrává v dnešním Rumunsku, Drákula se na lodi dostává až do Anglie a jako místo svého pobytu si volí právě Whitby. Možná právě tento fakt udělal z Whitby místo vskutku tajemné, své kouzlo ale mělo již předtím.

Vzhledem k tomu, že se nacházíme na pobřeží, bude asi na první pohled nejnápadnější malý přístav. Nejezdí sem ale žádné velké lodě, pouze malé loďky místních vyjíždějí každý den na moře ústím řeky Esk. Moderní zástavba stojí na jednom z břehů řeky po celé délce jejího ústí. Hned za moderní zástavbou se ale začíná zvedat vysoký kopec, který činí z Whitby místo naprosto unikátní.

Foto: Paul Stephenson / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

199 schodů k Whitbijskému opatství

Cestou na vrchol tohoto kopce musíme totiž projít uličkami starého města. A tady si budeme připadat jak ve starém Londýně. Úzké uličky lemované chladnými kamennými domy, ve kterých se nachází obchody se suvenýry, restaurace i hotely. Už tady má člověk pocit, že objevil jedno z nejkouzelnějších míst na světě.

Tam, kde zástavba starého města končí, začíná k vrcholu kopce stoupat na první pohled nekonečné schodiště. Chce to trochu té fyzické zdatnosti, aby se člověk na cestě vzhůru nezadýchal. Na vrchol totiž musíte zdolat přesně 199 schodů. Podle toho bylo toto schodiště i pojmenováno jako 199 Steps. Na samotném vrcholu však budeme odměněni. Najdeme tu totiž hned dvě stavby, které nám svou krásou naprosto učarují.

Foto: Chris06 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel Panny Marie ve Whitby

Jednou z nich je typicky anglický kostel zasvěcený Panně Marii, kolem kterého se rozprostírá několik řad starých hrobů. Kostel je dosud funkční, a tak při troše štěstí budete moci nahlédnout i dovnitř. Tam však nečekejte nic, co by vás uchvátilo, kostel je mnohem hezčí zvenčí.

Jen kousek vedle dosud funkčního kostela Panny Marie ale můžeme objevit ještě něco, co nám absolutně vyrazí dech. Zbytky starého Whitbijského opatství. Když se řekne zbytky, možná vás hned napadne, že ani nestojí za to tam chodit. Opak je ale pravdou. Přestože se z hlavního chrámu zachovalo jen obvodové zdivo, toto místo má svou unikátní atmosféru. Navíc je to jedno z nejfotogeničtějších míst, které zde najdete. To, co tu zbylo, vám dokáže, že zdejší opatství bylo vskutku velkolepé. Patřilo k těm z nejstarších v Anglii. Nacházelo se zde již v 7. století a definitivně zrušeno bylo v 16. století.

Foto: Amanda Slater / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Při typickém anglickém počasí může být Whitby i velmi tajemné.

Přestože z opatství jsou jen trosky, je to jedno z nejkrásnějších míst celé Anglie. Cesta na vrchol po 199 schodech může být navíc zážitkem pro milovníky hororů. Podle Brama Stokera totiž právě tudy vystoupal hrabě Drákula v podobě velkého černého psa a ukryl se kdesi ve Whitby ve stínu starého opatství.

Zpracováno na základě:

How Dracula Came to Whitby | English Heritage (english-heritage.org.uk)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz