Hlavní obsah
Umění a zábava

Z moře v Benátkách trčely dvě obří ruce, které se dotýkaly stěn paláce. Kolemjdoucí fascinovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dimitris Kamaras / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Ruce instalované do Benátek v roce 2017

Benátky jsou městem, které nepřestane člověka fascinovat. Moře šumící skrze nespočet vodních kanálů, v něm ponořené domy a krásné starobylé mosty, aby se dalo snadno přejít z jedné strany na druhou. Čas od času se tam ale objeví i obří ruce.

Článek

Lorenzo Quinn, kontroverzní sochař, který v posledních letech realizoval hned dva projekty pro slavné Benátky, je synem slavného hollywoodského herce Anthonyho Quinna. On sám také býval hercem, nyní se ale specializuje právě na tvorbu jedinečných soch.

V benátské laguně můžeme najít Palazzo Morosini Sagredo, kterému se říká jednoduše Ca´ Sagredo. Stojí tady už od 14. století. Jenže během roku 2017 ho podepíraly dvě obří ruce. Ty vypadaly, jako kdyby se vynořily z moře. Byly dlouhé přes 15 metrů. Jedna z nich se dotýkala omítky, druhá držela budova za její hranu.

Foto: Dinastiainc / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Instalaci Ruce od Lorenza Quinna už v Benátkách nenajdeme

Obří ruce ale skrývaly i symbolický význam. Měly upozornit na globální oteplování a stoupající hladinu světových moří. Tím, jak voda neustále stoupá a Benátky se pomalu potápí, symbolizovala socha tonoucího člověka. Instalace zde byla umístěna po převážnou část roku 2017 a sklízela zejména pozitivní reakce. Ruce působily velmi monumentálním dojmem. Stačilo si představit, jak velká by musela být osoba v moři, které tyto ruce patří.

Vzhledem k velkému úspěchu se Lorenzo Quinn rozhodl vytvořit pro Benátky další instalaci. Tu tam umístil v roce 2019.  Opět se jednalo o jeho oblíbené ruce. Tentokrát nešlo ale jen o jedny, instalace se týkala hned šesti párů rukou s výškou 10 až 12 metrů a šířkou 20 až 30 metrů. Vskutku jedinečné dílo přemostilo kanál Arsenale. Oproti první Quinnově instalaci, tyto ruce na místě zůstaly až dodnes, protože nenarušují ráz města.

Každá dvojice rukou, která se nad kanálem dotýká, symbolizuje jednu z lidských hodnot s cílem ukázat kolemjdoucím, že je možné se i přes rozdíly spojit a vytvořit lepší svět. První pár symbolizuje přátelství. Ruce se jemně, avšak pevně dotýkají. Jejich sevření vyjadřuje podporu a důvěru.

Druhý pár je symbolem moudrosti. Stará ruka se dotýká mladé a ukazuje nám lidskou schopnost porozumění napříč generacemi. Třetí pár ukazuje vzájemnou pomoc skrze empatii. Čtvrtá dvojice je znakem víry. Dotýkají se zde malé ruce s velkými, což vyjadřuje rodičovskou lásku spočívající v důvěře a úctě. Pátá socha znázorňuje naději, kdy se k sobě ruce teprve přibližují. Mají v nás vyvolat pocit, že nic se nemá vzdávat a že vždy existuje naděje v lepší budocnoust. A poslední pár symbolizuje lásku, kterou nám ukazuje skrze intenzivní spojení propletených prstů.

Foto: Steve Jurvetson / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Část nové instalace Lorenza Quinna v Benátkách

Díla Lorenza Quinna jsou v tomto ohledu naprosto jedinečná. Přestože jsou do jisté míry moderní, nenarušují okolní historické prostředí, jsou monumentální a mají nám předat poselství. Je jedno kdo jsme, nebo odkud jsme. Pokud se k sobě budeme chovat všichni tolerantně, tak bude na tomto světě krásně.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz