Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zakažte už pyrotechniku: Na Silvestra chytla sousedce bunda a my málem vyhořeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miguel Acosta / Wikipedia Commons / pexels.com

Letošní oslava Silvestra na našem maloměstě byla opravdu nezapomenutelná. I přes doporučení a žádosti z vyšších míst začalo odpalování pyrotechniky už v podvečerních hodinách.

Článek

Lidé z našeho sídliště začali pyrotechniku odpalovat už asi od 17 hodin. Takže náš pes snášel večer hodně špatně. Někdy to byly samostatné výbuchy, jindy to byla jedna salva za druhou. Jsme tady na to sice zvyklí, ale předpokládali jsme, že se lidé letos trochu umírní. Opak byl ale pravdou.

Psa jsme museli mít skoro celý večer na klíně, protože se celý třásl a bylo na něm znát, že se bojí a je ve velkém stresu. Jak jsme se dozvěděli posléze, jedna z odpalovaných rachejtlí vyplašila ptáky, kteří pak začaly narážet do zdí a oken vedlejšího vchodu. Jednomu ze sousedů tak pták, který za to zaplatil životem, vysklil okno do jídelny.

Už v půl jedenácté ale bylo odpalování v plném proudu. Některé rachejtle odpalovali lidé ve velké blízkosti našeho bytu, takže jsme tomu nepřikládali přílišnou důležitost. Pak jsme ale ucítili, jak se něco pálí. Nejprve jsme si mysleli, že se jedná o vzduch znečištěný mohutným odpalováním. Když to ale získávalo na intenzitě, šli jsme se raději podívat na balkon. Tam nám hořel podsedák a od něj už chytla i židle. Začali jsme zběsile hasit, aby se oheň nerozšířil. Naštěstí jsme to zastavili včas a nebylo třeba volat hasiče. I tak už jsme pak balkon raději kontrolovali s každým hlasitějším zvukem rachejtle z blízkého okolí.

O půlnoci máme tradici, že se s několika sousedy sejdeme před naším vchodem a všichni si společně připijeme. Tu jsme hodlali dodržet i letos. Jenže při přípitku spadly sousedce na rameno žhavé zbytky z odpálené rachejtle. Nejprve se jen ohnala, protože nevěděla, co se děje. Pak jí ale začala hořet bunda. A protože byla z nějakého hořlavějšího materiálu, museli jsme z ní bundu doslova servat, aby se jí nic nestalo.

Sousedka pak raději odešla a už se s námi pozorování novoročních ohňostrojů neúčastnila. Nedivím se jí. I my jsme se měli na pozoru, aby se něco podobného nestalo i nám. Letošní Silvestr se v tomto ohledu opravdu velmi vydařil. Příští rok už bychom se ale mohli obejít bez ohňostrojů, rachejtlí a odpalování různé pyrotechniky. Nebo ne?

Je přece spousta způsobů, jakými lze poslední den v roce oslavit. Tenhle trápí naše domácí mazlíčky, vyděšení ptáci se kvůli němu zabíjejí a přímo ohrožuje i nás a naše děti. Nehledě na to, že může být nebezpečný pro ty, kdo pyrotechniku odpalují. Přístí rok bychom tak mohli slavit příchod nového roku klidným přiťuknutím skleničkami v kruhu svých nejbližších a přátel. A pokud město pořádá novoroční ohňostroje, pak je snadno může nahradit něčím stejně zajímavým nebo i zajímavějším. Nic se přece nevyrovná krásné projekci na významné budovy ve městě nebo dokonce na oblohu.

Odpalování pyrotechniky je přežitek, který nás jen trápí. Dejme mu sbohem a pojďme se bavit jako vyspělá civilizace, kterou jsme.

Zpracováno na základě vlastního zážitku z oslav konce roku 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz