Hlavní obsah
Cestování

Zapomeňte na přelidněné italské pláže. Nejbližší pláž u Středozemního moře je v Koperu ve Slovinsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: TICKoper / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Když cestujeme na dovolenou, rozhodujeme se, jaký dopravní prostředek zvolíme. Pokud zvolíme letadlo, pak pro nás vzdálenost není problémem, ale pokud chceme cestovat autem, rozhodujeme se i podle toho, jak daleko se naše destinace nachází.

Článek

Cestujeme-li autem, často se nám nechce trávit polovinu dovolené na cestě a ještě plně soustředěni za volantem. Volíme proto mnohdy bližší destinace. U Čechů tedy často vyhrávají pláže poblíž Benátek, které jsou ale většinou přelidněné. My ale pro vás máme tip. Zapomeňte na Itálii. Nejbližší pláž Česku u Středozemního moře se nachází ve Slovinsku.

Foto: TICKoper / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Panoramatický pohled na Koper

Nejbližšími plážemi jsou tak ty v okolí města Koper. Jedná se o historické přístavní město ležící na západním pobřeží Istrijského poloostrova. V minulosti bylo součástí Benátské republiky, a proto si zde budete často připadat jako v Itálii, přestože se nacházíte ve Slovinsku.

Foto: Earnest B / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Prétorský palác

Najdeme zde i bohaté historické centrum, kde se dokonce zachovalo i několik bran z původního městského opevnění. Jedním z nejkrásnějších míst je Titovo náměstí. Pokud se příliš nezaposloucháte do mluvy místních obyvatel, opravdu si budete myslet, že jste v Itálii. A i těch Italů tady najdete dost. Kromě tohoto náměstí je zde k vidění i katedrála Nanebevzetí Panny Marie nebo rotunda sv. Jana Křitele. Obě dvě stojí za návštěvu.

Nejvýznamnější architektonickou památkou města je však Prétorský palác, ve kterém dnes sídlí orgány městské správy. Kromě toho není problém se zde ztratit v malebným uličkách, které vedou z centra k přístavu a k historickým hradebním zdem. Na své si přijdou i milovníci umění, neboť se ve městě nachází hned několik galerií.

Foto: Earnest B / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Koperu

Pokud sem jedete zejména kvůli koupání, toho si můžete do sytosti užít na místních plážích. Největší a nejoblíbenější je pláž Žusterna, kterou můžeme najít asi 2 km jižně od centra města. Pláž je ideální pro rodiny s dětmi, a to zejména díky pozvolnému vstupu do moře. I tady ale může být v letních měsících celkem rušno.

Proto pokud hledáte více klidu, zvolte určitě pláž Mesečev zaliv nebo také Měsíční záliv. Ta se sice nachází dál od města, zhruba 5 km, za to si tu ale můžete užít krásné písečné pobřeží s průzračně čistou vodou. Díky skaliskům je zde i přirozený stín po podstatnou část dne, což je skvělé pro ty, kteří se neradi grilují na přímém slunci.

Foto: Miha Kukovec / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mesečevský záliv

Na dovolenou se ale v dnešní době nejezdí jen za památkami nebo za mořem. Čím dál více je v kurzu poznávání gastronomických specialit místní kuchyně. A té si tu užijete dosyta. Typická istrijská kuchyně se totiž zaměřuje především na čerstvé ryby a mořské plody. Samotné město je plné restaurací a klidných kaváren s rodinnou atmosférou. Mnoho z nich se nachází i na pobřeží, takže si při konzumaci tradičních pokrmů můžete vychutnat pohled na moře.

Koper je vzdálen od Prahy necelých 750 km, což odpovídá cestě dlouhé něco přes 7 hodin. Od státních hranic je to jen zhruba 550 km. A Slovinsko je celkově velmi krásná země, takže pokud ji ještě neznáte, určitě tam vyrazte. Můžete si tam totiž užít jak turistickou, tak ničím nerušenou odpočinkovou dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz