Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zase jste k Vánocům nedostali to, co jste chtěli? Strojený úsměv a předstírané překvapení to jistí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeshootscom / Creative Commons / pexels.com

Zdá se to neuvěřitelné, ale Vánoce už jsou zase skoro za námi. Jejich vrchol v podobě Štědrého dne nám přinesl nadílku dárků. Dostali jsme ale opravdu to, co jsme chtěli? Nebo jsme se zase museli jen přetvařovat?

Článek

Vánoční shon pociťovali někteří z nás již od začátku listopadu, kdy se objevila první vánoční výzdoba v obchodních domech a prodejnách maloobchodních řetězců. A pak už byl ten pravý čas začít vybírat vánoční dárky pro naše nejbližší. Jenže někdy je problém vybrat to, co by si skutečně přáli. Známe je a víme o nich hodně, ale i tak to není úplně jednoduchá věc.

Jsou tu i určité kategorie dárků, které je někdy prakticky nemožné vybrat bez přítomnosti dané osoby. Patří sem například oblečení, některé druhy kosmetiky, parfémy, elektronika a podobně. Když se do nákupu takových dárků pustíme, musíme si být hodně jistí, jinak obdarovaného příliš nepotěšíme.

Znáte to jistě sami. Je tady Štědrý večer a rodina usedá ke slavnostní večeři. Hned po ní následuje rozbalování dárků. Vezmete do ruky balíček, kterým vás někdo z přítomných obdaroval. Přemýšlíte, co by to mohlo být. Když to ale rozbalíte, je to něco, co se vám vůbec nelíbí, co jste vůbec nechtěli. Může to být ale i něco, o co jste si Ježíškovi tak trochu nenápadně řekli, ale on vám přinesl něco jiného a vy jste v koncích.

Výraz člověka, který takový dárek obdrží, je k nezaplacení. Pár vteřin neví, jak se má tvářit, ale pak nasadí strojený úsměv od ucha k uchu se slovy, že tenhle dárek si opravdu moc přál. Myslím, že skoro každý z nás už tuto metodu použil. Jenže stejně je to tak trochu trapná situace. O to více legrace si ale užijete, když takový postup pozorujete u někoho, kdo je na tom stejně. Trapné ticho následované výbuchem předstíraných emocí.

Takové chování ale nemůžeme označit za špatné. Ať je člověk z dárku zklamán jakýmkoliv způsobem a z jakýchkoli důvodů, umělý úsměv a poděkování jsou cestou, jak toho, kdo vás obdaroval, neurazit. Je to výraz toho, že vás obdarování potěšilo, i když se Ježíšek zrovna moc netrefil. Na Vánoce totiž není důležité, co dostaneme. Je to o pohodě v rodinném kruhu a sblížení.

Výše popsaným postupem si však můžete zadělat na pořádný problém. Pokud se jedná například o elektroniku nebo i oblečení, takové věci se přece dají vrátit nebo vyměnit. Jenže k tomu potřebujete účtenku, kterou má ten, kdo vás obdaroval. Takže dřív nebo později budete stejně muset s pravdou ven. Často je pak těžké najít slova, ale ať zvolíte jakákoli, jistě najdou u druhé strany pochopení. Šlo přece jen o to, aby celý slavnostní večer proběhl v klidu a s dobrou náladou.

Pokud se vám něco takového stalo, vězte, že určitě nejste jediní. Vždy je lepší takové dárky vybírat i s osobou, která bude obdarována. Mnohdy to ale nejde skrýt tak, aby nebylo prozrazeno, že se jedná o dárek. Přicházíme tak o vzácný moment překvapení. A to je určitě škoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz