Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zemětřesení v Česku? Ano, i tady se zem třese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Lubor Ferenc / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Obec Luby patří mezi místa s nejčastějším výskytem zemětřesení v Česku

Je to jen pár dní, co zemětřesení v Turecku otřáslo celým světem. Mezitím stačilo udeřit ještě v Rumunsku a v Chorvatsku, kde naštěstí nezpůsobilo vážnější škody. Jste rádi, že žijete v Česku, kde se tohle stát nemůže? Omyl. Historie hovoří jasně.

Článek

Když se podíváme na moderní českou historii, zjistíme, že největší zemětřesení zasáhlo Česko v roce 1976. Za ohnisko tohoto zemětřesení je považována oblast Itálie zvaná Friuli a jeho síla byla 6,5 stupně Richterovy stupnice. Otřesy lidé pociťovali ve velké části Evropy, dokonce i u nás. V Českých Budějovicích i v Praze se dle tvrzení tehdejších svědků rozhoupaly i některé domy.

K druhému nejsilnějšímu zemětřesení, které se nás dotklo, došlo nedávno. 29. prosince 2020 udeřilo v chorvatském městě Petrinja zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice. Otřesy pak byly citelné i v celém Česku. K žádným škodám však naštěstí nedošlo.

Další zemětřesení sice neměla takovou sílu, ale došlo i k takovým, která způsobila škody na majetku. 21.prosince 1985 došlo k zemětřesení v Karlovarském kraji o síle 4,6 stupně, které způsobilo škody ve výši asi 20 milionů korun. Zasaženy byly především obce Skalná, Plesná a Nový kostel. Lidem popraskaly zdi domů, zřítilo se několik komínů. Zemětřesení bylo zaznamenáno i v Praze, pociťovali ho zejména lidé ve výškových budovách.

V roce 2014 zasáhlo Nový Kostel další zemětřesení, tentokrát o síle 3,8 až 4,1 stupně. Škody na majetku se odhadují na 1 až 2 miliony korun. Jedná se o oblast, která je menšími i většími zemětřeseními zasahována nejvíce. Další velmi častou lokalitou výskytu zemětřesení je pak blízké Chebsko a Sokolovsko. Tam naposledy udeřilo zemětřesení 8. prosince 2022 o síle 3,2 stupně. Naštěstí nedošlo k žádným škodám. Epicentrem byla obec Luby stejně jako mnohokrát předtím. Zemětřesení v Karlovarském kraji zaznamenávají prakticky každý rok.

Jedná se ale jen o mírné majetkové škody. K obětem na životech došlo pouze při několika důlní otřesech, kde zahynulo několik horníků. Buďme rádi, že žijeme v České republice, která není tak seismologicky aktivní jako jiné státy, které to štěstí nemají. Alespoň jedna pohroma nás trápit nemusí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz