Hlavní obsah
Umění a zábava

Nepřesnosti minisérie Iveta: Sepešimu jde jen o přízeň žen a Ivetu ponižuje, bratr chybí úplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Minisérie Iveta je počin televizní stanice Nova, který by měl mapovat život slavné zpěvačky. Jenže je v mnoho ohledech nepřesný, někdy až zcela zcestný. Zkresluje tak její skutečný život a podává nám o něm zavádějící informace.

Článek

Život Ivety Bartošové zajímal celý národ už od smrti její první lásky před téměř čtyřiceti lety. A nepřestal Česko fascinovat až do její tragické smrti před deseti lety. Byl totiž bohatý na skandály a kontroverzní vyjádření, byl to ale zejména život nemocné ženy hledající klid, lásku a porozumění od vytouženého muže, kterého se jí nikdy nepodařilo najít.

A právě takový příběh se zdál jako vhodný materiál pro natočení minisérie Iveta o životě jedné z našich nejpřednějších zpěvaček. A zprvu to vypadalo opravdu nadějně. Seriál mohl být poctou této talentované ženě, zároveň mohl divákovi ukázat, čím vším si Iveta musela projít a proč skončila právě tak, jak se před deseti lety rozhodla. Mohl ukázat těm, co jí pouze odsuzují za to, že byla slaboch, skutečnou tvář nešťastné a zklamané ženy.

První díl minisérie Iveta nám ukazuje záběry z Ivetina dětství a její první pěvecké kroužky. Ivetin hlas tak učaruje její učitelce zpěvu, že ji ze známosti zařídí vystoupení na soutěži Mladá píseň Jihlava, kde si ji všimne její budoucí pěvecký partner Petr Sepeši. Jenže je to příběh v mnoha místech nepřesný a značně zkreslující. Už prvním takovým momentem je fakt, že v celé sérii slyšíme pouze o Ivětině dvojčeti Ivaně, avšak o dva roky starším bratru Lumírovi nepadne ani slovo. Ale nepřesností je tam daleko víc.

Mezi prvním vystoupením Ivety s pěveckým sborem a Mladou písní Jihlava se tato mladá dívka zúčastnila několika dalších soutěží. Bez jejich absolvování by totiž ani nebylo možné, aby se do tak prestižní soutěže, jakou byla Mladá píseň Jihlava vůbec dostala. V tomtéž roce tak zvítězila v okresním kole soutěže Talent v Novém Jičíně, což jí zajistilo postup do krajského kola. Tam skončila druhá. Teprve na základě těchto výsledků se jako soutěžící mohla zúčastnit i Mladé písně v Jihlavě. Na této soutěži se pak seznámila s Petra Sepešim, což seriál opět prakticky popírá. Dohromady jako duo je dal Pavel Vaculík, který v příběhu úplně absentuje a je nahrazen na první pohled nesympatickým Krejzou, který přijedete za Ivetou až do její rodné vesnice.

V seriálu také zazní, že místní kapela z Ivetina rodiště hledá zpěvačku. Iveta to ale rázně odmítá a tváří se doslova dotčeně, že by měla s takovou kapelou zpívat. Navíc to vypadá, že by jí to doma ani nepovolili. Jenže ve skutečnosti Iveta s kapelou Dianthus nějaký čas zpívala a dokonce s nimi vystupovala na zábavách, a to až do doby, než přišla její osudová soutěž v Jihlavě.

Seriál navíc nabízí interpretaci Ivetiny soutěžní písně Tisíc obyčejných věcí v podání její představitelky Anny Fialové. Proč tvůrci sáhli po možnosti, že nepoužijí Ivetiny originální nahrávky, ale nechají její písně přezpívat herečkou, zůstává neobjasněno. Každopádně to nebyl šťastný krok. Anna Fialová nedosahuje ani z části Ivetiných kvalit a pro mnohé, kteří si Ivetu v jejich začátcích nepamatují, tak může být překvapením, jak někdo s takovým hlasem mohl vůbec ve světě šoubyznysu uspět. V přezpívaném duetu Knoflíky lásky jsou pak hlasy obou hlavních představitelů na nesrovnatelné úrovni s originálem.

I druhá epizoda nám ale přinese řadu nesrovnalostí a zavádějících momentů. Iveta dle seriálu přijíždí v roce 1984 do Prahy, aby s Petrem Sepešim nazpívala jejich první společnou píseň Knoflíky lásky. Ta ale podle dostupných informací vznikla už v roce 1983 a odstartovala tak dvouletou spolupráci tohoto pěveckého dua.

Scény, které se odehrávají v soukromí mezi Ivetou a Petrem, jsou zcela vyfabulované. Petr Sepeši zemřel téměř před 30 lety, takže o jejich životě nemohl podat žádné svědectví, a Iveta Bartošová toho o jejich společném životě ve svých životopisných knihách sice navyprávěla mnoho, ani těch se ale seriál nedrží. Popisuje Ivetu jako zcela naivní dívenku bez vlastního názoru, kterou její pěvecký kolega a milenec neustále ponižuje. Sepešiho zase seriál vykresluje jako labilního jedince posedlého touhou stát se slavným a získat tak přízeň u žen. Nikdo však nemůže vědět, jak probíhaly soukromé chvíle této mladé dvojice, takže se jedná jen o fantazii scénáristy. Zbytečně tak seriál zabíhá do podrobností, které mohly být úplně jinak, a přináší nám tak velmi zkreslený obrázek o pěveckých začátcích budoucí popové princezny.

Zpracováno na základě:

a na základě informací získaných z 1. a 2. dílu první řady minisérie Iveta a vlastního názoru na seriál

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz