Hlavní obsah
Názory a úvahy

Známá aktivistka Greta Thunbergová se zastává Palestiny a je z ní tvář propalestinských médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leonhard Lenz / Wikipedia Commons / CC0

Před pár lety vešla do povědomí lidí z celého světa svými projevy a aktivistickými akcemi. Nebyla tenkrát ani plnoletá. Nyní je zpět. Jenže tentokrát se vyjadřuje ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Článek

Gretě Thunbergové nemohla spousta lidí před lety přijít na jméno. Její hysterické výstupy se staly virálními. Někteří si z ní dělali legraci, jiní ji obdivovali za její odvážná a pevná stanoviska, které se nebála říct nahlas i ve svém útlém věku. Gretě se její činností změnil život. Ze dne na den se stala známou po celém světě. To v ní zřejmě vzbudilo pocit, že její hlas musí zaznívat i v jiných otázkách než jsou klimatické změny.

Na instagramovém profilu má Greta Thunbergovou téměř 15 milionů sledujících. Dá se tedy říci, ať se to lidem líbí či ne, že je poměrně vlivnou světovou influencerkou. Před pár týdny zveřejnila Greta na této sociální síti fotografii, kterou se snažila vyjádřit podporu Palestincům v Gaze. Na fotografii jsou s ní i tři další ženy. Všechny na ni ukazují propalestinská hesla. Jedna z nich dokonce proklamuje, že je Židovkou, ale přesto podporuje Palestinu.

Greta zveřejnila svůj post jen pár dnů po útoku teroristické organizace Hamás, která brutálním způsobem v Izraeli povraždila přes 1400 civilistů a další 200 si vzala jako rukojmí. Na tento útok však Greta nijak nereagovala. Rozhodla se vyjádřit až ve chvíli, kdy Izrael podnikl odvetné akce na pásmo Gazy, které měly v té době necelé 4000 obětí.

Je bezesporu, že v pásmu Gazy zemřelo více lidí než při útoku na Izrael. Je potřeba se však ptát, kdo zaútočil jako první a kdo znovu vzplanutí tohoto konfliktu inicioval. Greta zveřejnila u příspěvku i spoustu propalestinských webů a vyzývá, aby si lidé zjistili více informací o tom, co se skutečně děje. Možná se tak postavila na stranu teroristů, aniž by tomu rozuměla. Nevědomky ze sebe navíc udělala tvář propalestinských výzev, které se šíří celým světem.

Jak je Gretiným zvykem, okamžitě začala volat po stávce stejně, jako to kdysi dělala ve svém boji proti změně klimatu. Pod příspěvkem na Instagramu požadovala, aby svět zakročil a vyzval k příměří a ke spravedlnosti. Lidé ale nechápou, jak může takto mladá osoba, která se léta věnuje jen boji proti klimatickým změnám, vyjadřovat své názory na něco, o čem vůbec nic neví. Z některých odpovědí pod příspěvkem Grety až mrazí.

Jenže Greta Thunbergová byla vždy ráda středem pozornosti. Na akcích, kterých se účastnila, se vždy chovala tak, aby o ní vědělo co nejvíce lidí. Při jedné z demonstrací byla v Londýně dokonce zadržena policií za nevhodné chování. Skupina demonstrantů včetně Grety odmítala pustit účastníky akce, kterou pořádaly velké ropné firmy, do prostor konání konference.

Člověk má svobodné právo vyjádřit svůj názor, ale vybízet touto formou ke stávce a otevřeně podporovat brutální vraždění, znásilňování, vraždění dětí, upalování zaživa a řezání hlav je trochu šílené i pro Gretu. Možná skutečně měla zůstat u klimatických problémů a neplést se do ničeho jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz