Článek
Jenže právě v tom shonu často zapomínáme na jednu drobnost, která může nadělat víc škody než skvrna od ranního kafe na košili. V kuchyni číhá jeden nenápadný a přitom velmi nebezpečný záškodník – toustovač. A ten by rozhodně neměl zůstávat v zásuvce déle, než je nezbytně nutné.
Malý, ale nebezpečný
Toustovač je fajn parťák. Udělá vám křupavý toast, aniž byste se museli příliš namáhat. Prostě do něj jen vložíte správné pečivo, nastavíte teplotu a za minutku už si pochutnáte na křupavém voňavém potěšení.
Ale pokud zůstane zapojený, i když ho právě nepoužíváte, může se z něj stát časovaná bomba. Stačí pár drobků vevnitř, vadná spirála nebo starý kabel – a máte zaděláno na pořádné problémy (klidně i na požár).
A není to jen teorie. V Hodoníně shořel byt, protože někdo nechal toustovač v zásuvce (informoval o tom web Deník). Škoda? 300 tisíc korun. Slušné, že? Co dokáže způsobit spotřebič za pár stovek. Navíc rozhodně nejde o jediný případ.
Proč je to tak nebezpečné?
Ono je to vlastně logické – jen jste se nad tím nejspíš až dosud nezamysleli. Toustovač totiž funguje na opravdu jednoduchém principu – žhaví elektrické spirály, a ty poté rozpékají váš oblíbený chleba. A pokud uvnitř zůstanou drobky nebo se něco porouchá, může se v nestřeženém okamžiku vznítit – rozpálené spirály jsou zkrátka a dobře rozpálené spirály. Starší modely navíc do celé rovnice přidávají podle stránek HSA ještě další riziko, a tím jsou uvolněné kontakty nebo poškozené kabely.
Proto si pamatujte, že je dobré vždycky toustovač po použití vytáhnout ze zásuvky. Doporučujeme také pravidelně kontrolovat, jestli uvnitř nezůstávají zbytky pečiva a čas od času se přesvědčit i o tom, jestli váš oblíbený snídaňový pomocník nemá poškozený kabel nebo jiné vady.
A co dělat v takovém případě? Oprava se obvykle nevyplatí, takže se jednoduše vydejte do obchodu pro nový kus. Šetřit se tady opravdu nevyplácí – událost z Hodonína vám může být příkladem.
Na jaké nebezpečí podobného typu už jste někdy narazili vy?