Hlavní obsah

Budoucnost půdy v Česku vypadá hrozivě. Jde o základ života, přesto pomalu umírá

Foto: Freepik

Žena sází na zahradě

Půda, na kterou šlapeme, není jen hlína. Zkuste si představit, že půda pod vašima nohama je jako živý tvor. Dýchá, zadržuje vodu, živí rostliny a samozřejmě v sobě také ukládá životně důležitý uhlík.

Článek

Jenže poslední desítky let s ní zacházíme, jako by šlo o obyčejnou hmotu bez života. Ano, bohužel je to tak – stačí se jen rozhlédnout okolo nás. Výsledek této „péče“ je bohužel žalostný. Půda totiž pomalu ale jistě přestává plnit svou funkci a celá republika se tak pomalu mění v suchou, unavenou krajinu, kde za chvíli nebude chtít růst už snad ani ta tráva.

Jak jsme se do toho dostali: Kolektivizace, hnojiva a těžké stroje

Zní to jako z katastrofického filmu, ale bohužel – tohle už se děje. Základy tohohle maléru byly bohužel položeny (stejně jako celá řada dalších podobných průšvihů) už za minulého režimu. Tehdy se totiž někde „nahoře“ rozhodlo, že malá políčka jsou na houby a začalo se se státem podporovaným velkoplošným hospodařením. A toho se držíme dodnes. Meze, remízky, stromy mezi poli? Vždyť to jen zabírá místo, kde by mohla růst třeba pšenice – takže pryč s tím! Pole se scelila do obrovských lánů a s nimi přišly i traktory, kombajny a tuny chemie. Hlavní bylo plnit plán nejlépe na 150 % – na zdraví půdy přitom nikdo nehleděl.

Po revoluci se leccos změnilo, ale tahle zemědělská nátura nám jaksi zůstala. Styl hospodaření našich předků je tak nějak fuč, místo toho se pořád honíme za co největším výnosem. Ale že nám pod rukama odchází půda, to už nikoho moc nevzrušuje.

Zdravá půda je základ života

Půda ale není jenom prach a kamení – to bychom si měli uvědomit. Ve skutečnosti je to domov pro miliony mikroorganismů, které v pozadí a téměř nepovšimnuty pracují ve dne v noci, aby byla naše pole a záhony úrodné. Pomáhají rostlinám růst, zadržují vodu a chrání nás před suchem i povodněmi. A věřte nám, že tohle neviditelno opravdu potřebujeme.

Bez zdravé půdy totiž prostě a jednoduše nemůžeme mít zdravé potraviny. A co hůř – půda také postupně ztrácí schopnost vázat uhlík. A to neznamená nic menšího než to, že místo toho, aby nám pomáhala zpomalit změny klimatu, se sama stává jejich obětí. A v mrtvém, vyčerpaném prachu, se už opravdu nic neurodí.

A co vy? Zajímáte se o to, odkud pochází jídlo, které máte na talíři, a v jakém stavu je půda, která ho vypěstovala?

Zdroj: Autorský text, Agriculturejournals, MDPI, TandF

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz