Hlavní obsah
Jídlo a pití

Celozrnný chléb je minulostí. Odborníci doporučují úplně jiný druh, který je mnohem zdravější

Foto: Retired electrician / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Chléb

Zdravá strava je v kurzu, a tak se všude dočítáme, co jíst a čemu se raději vyhnout. A pokud jde o chléb, nejčastěji se doporučuje ten celozrnný.

Článek

Jenže pozor – podle odborníků je tu ještě jiný druh chleba, který mu s přehledem šlape na paty. Ba co víc – může být ještě zdravější. A nebojte se, nejde o žádnou exotiku. Právě naopak.

Celozrnný chléb? Ano, ale pozor, co kupujete

Celozrnný chléb se dlouho tvářil jako ten „nejlepší“ – a není se co divit, jak píše web Health. Má totiž víc vlákniny a zasytí nás díky tomu na delší dobu než běžné bílé pečivo. Jenže není celozrnný jako celozrnný. Mnoho chlebů, které se tak označují, totiž obsahuje jen část celozrnné mouky. Zbytek těsta tvoří obyčejná bílá mouka a zdravotní efekt, který od takového pečiva očekáváme, se pak z větší části ztrácí. Takže pokud chcete opravdu celozrnný chléb, nezbude vám nic jiného než pečlivě číst etikety (nebo si od obsluhy vyžádat složení pečiva).

Vrací se chléb našich babiček

Nu a co že by mělo tenhle aktuální trend ve zdravém stravování nahradit? Možná jste o něm už slyšeli – chléb z kvásku. Ne ten z droždí, ale opravdu poctivý, kvašený, takový, jaký se pekl před desítkami let. Co je na něm tak skvělé? Magazín WildGrain všechny výhody vyjmenovává:

• Lépe se tráví: Díky přírodní fermentaci je těsto „předtrávené“ – tedy šetrnější k zažívání.

• Delší trvanlivost: Kvásek brání rychlému plesnivění, takže pečivo vydrží déle čerstvé.

• Méně lepku: Během kvašení se část lepku rozkládá.

• Lepší vstřebávání živin: Kyselé prostředí kvásku zvyšuje biologickou dostupnost některých minerálů.

A za nás je třeba určitě vypíchnout i skvělá chuť i vůně: Díky mléčným bakteriím a dlouhé fermentaci má totiž kváskový chléb opravdu výraznou „chlebovou“ chuť, která vás doslova vrátí do dětství.

Návrat ke staré poctivé tradici

Naši předci pekli takto chleba jednoduše proto, že nic jiného neznali. A ukazuje se, že jejich způsob přípravy pečiva byl nejen chutnější, ale i zdravější. Přírodní kvasinky a bakterie totiž dokážou udělat s těstem doslova zázraky – dodají do něj CO₂ (díky kterému chléb kyne) a organické kyseliny, které zlepšují chuť, strukturu i výživovou hodnotu připraveného chleba. Uvidíte, že vám vaše tělo poděkuje.

Jaké pečivo máte nejraději vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz