Článek
Podle kardiologů je právě tahle sladká bomba jedním z nejhorších druhů kávy pro vaše srdce. „Speciální kávové nápoje, které jsou plné cukru… můžou vašemu srdci spíš uškodit než prospět,“ varuje kardiolog Sam Setareh z Beverly Hills Cardiovascular.
Kolik cukru je ještě v pohodě?
Ne, nemusíte se bát – klasická káva s jednou lžičkou cukru nikomu neuškodí. Problém je, že oblíbené sladké kafe z kaváren nebo fastfoodů často obsahuje této sladké dobroty mnohem víc – klidně tak vypijete třeba i tři lžičky v jednom kelímku. A to už je dávka, která si s vaším srdcem moc nerozumí. A když ke všemu navíc přidáte ještě kalorickou smetanu, lze bez nadsázky říct, že doslova pijete tikající časovanou bombu, která mimo jiné:
- Zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku.
- Poškozuje cévy a podporuje vznik aterosklerózy.
- Zvyšuje riziko cukrovky.
- Přispívá k obezitě, která je dalším strašákem pro srdce.
Co s tím? Recept je jasný
Pokud si chcete užít kávu bez výčitek, dejte přednost klasickému espressu, cappuccinu s minimem cukru nebo filtrované kávě. A zmíněné kávové delikatesy si dejte jen občas – a to nejlépe jako dezert (ne jen tak na pití). A nebojte se ani obyčejné instantní kávy – navzdory své „špatné pověsti“ totiž obsahuje překvapivě hodně antioxidantů, které chrání vaše buňky před poškozením volnými radikály (odpadními látkami, které se v těle přirozeně tvoří).
Podle webu TheProperKitchen v ní najdete leckdy těchto látek dokonce ještě mnohem více než v běžné mleté kávě. A vlastně se není čemu divit – čím déle je káva namletá, tím více prospěšných látek ztrácí. Ale u instantní taková degradace nastává mnohem pomaleji.
Takže – sladkou kávu si dopřejte jen výjimečně (třeba jednou za týden za odměnu). Pro každodenní kávový rituál však volte raději ty jednodušší a poctivější verze. Nakopnou vás úplně stejně a vaše srdce vám za to naopak ještě poděkuje.
Jakou kávu pijete nejraději vy?