Hlavní obsah

Češi dělají při konzumaci oblíbeného ovoce zásadní chybu. Dle expertů způsobuje zdravotní problémy

Foto: Dezidor / Creative Commons / Attribution 3.0

Ovoce

Když si dáváme lesní plody do kaše, koláčů nebo smoothie, málokdo přemýšlí o tom, jaké riziko si tím možná servíruje.

Článek

Podle odborníků bychom totiž mražené bobuloviny – jako jsou třeba maliny, ostružiny, borůvky nebo rybíz – měli jíst výhradně po tepelné úpravě. A k tomuto tvrzení mají opravdu důvod.

Co se skrývá v mrazáku?

Na první pohled jsou mražené plody skvělá věc – máme je vždy po ruce, můžeme je jíst jen tak, nebo je rovnou přidat do jakéhokoliv jídla. Jenže realita je složitější. Jak upozorňuje portál Cookist, v těchto mražených plodech se toho může ukrývat mnohem víc, než byste čekali. Konkrétně prý jde o některé nebezpečné mikroorganismy, které dokážou přežít i hluboké zmrazení.

Největší strašák? Norovirus a hepatitida A. Norovirus může způsobit bolesti hlavy, horečku, průjem nebo zvracení. Hepatitida A zase napadá játra – a narazit na ni můžete třeba i v nedostatečně omyté zelenině.

Vařit, vařit, vařit

Pokud se chcete riziku vyhnout, měli byste podle výše uvedeného průzkumu všechny lesní plody vždy nejdřív povařit, než je začnete konzumovat. A přidali i konkrétní doporučení, které lze shrnout takto: Ať už je chcete rozmixovat do smoothie, přidat do omáčky nebo je použít jen jako ozdobu na dezert, nejdřív vše alespoň 2 minuty povařte při 100 °C. Tím nežádoucí mikroby spolehlivě zničíte.

A co domácí plody?

Pokud si mražené ovoce připravujete doma – třeba z vlastní zahrady – je riziko podle webu Cambridge o něco menší. V takovém případě se jejich tepelné úpravě můžete bez obav vyhnout. Ovšem i přesto platí: pokud si nejste jistí čistotou nebo způsobem sběru a balení, tak si i úrodu z domácího sběru raději krátce povařte. Jakékoliv riziko pro zdraví tak výrazně minimalizujete. Pamatujte si, že malý var vám může ušetřit velké trápení.

A to především u nejmenších dětí. Ty jsou totiž k infekcím všeho druhu velmi náchylné. Pokud jim chcete dát něco uklidňujícího třeba při růstu zubů, raději zamrazte banán – ten je chráněný slupkou, která se odstraňuje, takže by u něj žádná podobná rizika hrozit neměla.

Jak pracujete s mraženým ovocem vy?

Zdroj: Autorský text, Cookist, Cambridge, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Zpracování ovoce a zeleniny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz