Článek
Podle odborníků bychom totiž mražené bobuloviny – jako jsou třeba maliny, ostružiny, borůvky nebo rybíz – měli jíst výhradně po tepelné úpravě. A k tomuto tvrzení mají opravdu důvod.
Co se skrývá v mrazáku?
Na první pohled jsou mražené plody skvělá věc – máme je vždy po ruce, můžeme je jíst jen tak, nebo je rovnou přidat do jakéhokoliv jídla. Jenže realita je složitější. Jak upozorňuje portál Cookist, v těchto mražených plodech se toho může ukrývat mnohem víc, než byste čekali. Konkrétně prý jde o některé nebezpečné mikroorganismy, které dokážou přežít i hluboké zmrazení.
Největší strašák? Norovirus a hepatitida A. Norovirus může způsobit bolesti hlavy, horečku, průjem nebo zvracení. Hepatitida A zase napadá játra – a narazit na ni můžete třeba i v nedostatečně omyté zelenině.
Vařit, vařit, vařit
Pokud se chcete riziku vyhnout, měli byste podle výše uvedeného průzkumu všechny lesní plody vždy nejdřív povařit, než je začnete konzumovat. A přidali i konkrétní doporučení, které lze shrnout takto: Ať už je chcete rozmixovat do smoothie, přidat do omáčky nebo je použít jen jako ozdobu na dezert, nejdřív vše alespoň 2 minuty povařte při 100 °C. Tím nežádoucí mikroby spolehlivě zničíte.
A co domácí plody?
Pokud si mražené ovoce připravujete doma – třeba z vlastní zahrady – je riziko podle webu Cambridge o něco menší. V takovém případě se jejich tepelné úpravě můžete bez obav vyhnout. Ovšem i přesto platí: pokud si nejste jistí čistotou nebo způsobem sběru a balení, tak si i úrodu z domácího sběru raději krátce povařte. Jakékoliv riziko pro zdraví tak výrazně minimalizujete. Pamatujte si, že malý var vám může ušetřit velké trápení.
A to především u nejmenších dětí. Ty jsou totiž k infekcím všeho druhu velmi náchylné. Pokud jim chcete dát něco uklidňujícího třeba při růstu zubů, raději zamrazte banán – ten je chráněný slupkou, která se odstraňuje, takže by u něj žádná podobná rizika hrozit neměla.
Jak pracujete s mraženým ovocem vy?
Zdroj: Autorský text, Cookist, Cambridge, Události247