Hlavní obsah

Češi ji milují a lékařům před ní nemohou důrazněji varovat. Tato pochutina je pro srdce noční můrou

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Svačina

Krajíc chleba, máslo a na to pořádná vrstva játrové paštiky (leckdy ještě vylepšená kremžskou hořčicí).

Článek

Pro mnohé z nás jsou tohle vůně dětství – vždy takový chleba nám skvěle posloužil na výletech s babičkou nebo třeba jako rychlá snídaně. A někdy nám tenhle zvyk vydrží až do dospělosti. Jenže když byste tohle řekli kardiologovi, nejspíš by se chytil za hlavu.

Není paštika jako paštika

A pro důvody jejich obav opravdu nemusíme chodit nijak daleko. Naši předkové sice paštiky jedli běžně, ale dnešní výrobky se s těmi tehdejšími bohužel moc srovnat nedají. Ano, nebojíme se to přiznat – zatímco dřív se do nich dávalo víc masa, dnes se často šetří a nahradí se, co se dá. Kůžičky, pořádný tuk, sója… ano, tohle všechno si mažeme na chleba. A nijak vám to nevadí, protože když je paštika dobře okořeněná, nepoznáte to. Tedy do té doby, než se podíváte na složení.

Co se v paštice vlastně skrývá?

A když si k tomu připočítáte i zahušťovadla, stabilizátory, konzervanty a hromadu soli (tu především), nevyjde vám nic pozitivního. Schválně se na složení svého oblíbeného kelímku paštiky někdy podívejte – dost možná zjistíte, že jen tuk leckdy tvoří až 50 % objemu. Nic moc, že? A tuk ve velké míře = pořádný malér pro srdce a cévy.

Když paštika zatěžuje srdce

Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace paštik zvyšuje riziko srdečních onemocnění až o 41 %. A nejen to (i když i to by samo o sobě nejspíš stačilo) – zvyšuje se přitom i pravděpodobnost vzniku cukrovky 2. typu, a to skoro o pětinu. Na vině ovšem není jen tuk, ale hlavně sůl. Ta totiž, pokud ji pravidelně konzumujete přespříliš, nehezky zvyšuje krevní tlak. A vysoký tlak je rovnou vstupenkou k infarktu, to vám asi říkat nemusíme.

Musíme se paštiky vzdát?

Ne, nemusíte se bát. Opravdu není nutné zakazovat si ji navždy. Lékaři doporučují spíš rozumný přístup: čtěte etikety a pokud je to jen trochu možné, vybírejte výrobky s vyšším podílem masa a nižším obsahem soli. Anebo si rovnou připravte domácí – v ledničce vám bez potíží pár dní vydrží. A hlavně – berte paštiku jako občasnou pochoutku, ne jako každodenní základ jídelníčku. Při takto střídmém přístupu vám opravdu žádná rizika nehrozí.

Patří podle vás paštika pořád mezi českou klasiku, nebo je čas ji poslat do důchodu a nahradit něčím zdravějším?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz