Článek
A většinou nechtějí nic komplikovaného, proto často sáhnou po staré dobré klasice: paštice na chlebu. Jenže to, co je pro nás letitým zvykem, může být pro naše zdraví doslova noční můra.
Paštika – relikt z dob minulých
Paštiku znají Češi už od poloviny minulého století. Jemně pomletý masový „krém“, někdy s játry, někdy se zbytkem z jatek, prostě co dům dal. Tedy tak to alespoň bylo podle stránek HuffPost dřív – v moderním pojetí jsou to spíše kůže a tuk, pěkně pomleté do homogenní hmoty a řádně dochucené, aby to na první pohled nebylo poznat (čest výjimkám, ty však v běžných regálech nenajdete).
Tuhle dobrotu mají rádi hlavně starší ročníky a chlapi, co si rádi k večeři otevřou plechovku a zapijí to pivem. Výrobci se předhánějí, kdo přijde s lepším kořením, a někteří zkouší tuhle laskominu dokonce „vylepšit“ příměsí alkoholu – třeba koňakem. Tím toho ale moc nezachrání.
Když paštika, tak jaká?
Běžný sortiment z regálů v supermarketech se podle nás pohybuje na hraně toho, co byste si chtěli na chleba namazat. Jeho složení často připomíná chemickou laboratoř. Podle zjištění naší redakce se v něm často vyskytují škroby, mouka, umělá barviva, dusitany a samozřejmě spousta soli. A co hůř, čím je paštika levnější, tím víc v ní často chybí maso – a přibývá náhražek, co tam původně vůbec neměly co dělat.
Ani pro zdraví to není právě výhra
Tím bohužel ještě nekončíme. Někteří kardiologové podle zdravotnického webu MD varují, že dlouhodobá konzumace těch nejlevnějších paštik může přispět ke zvýšenému riziku vysokého tlaku, ucpaných cév a dalších srdečních trablů. Takže pozor na to, co si mažete na chleba. Kvalitní paštiku si čas od času klidně dopřejte, ale u těch ostatních buďte zatraceně opatrní.
Jaké svačinky preferujete vy?