Článek
Uložit potraviny správně totiž není jen o tom, aby se vám do té lednice vůbec vešly, ale především o tom, jak dlouho vám vydrží čerstvé. A právě spodní šuplík, kterému se anglicky říká „crisper drawer“, hraje v tomhle ohledu stěžejní roli.
Ovoce a zelenina – ano, ale ne všechno dohromady
Naše redakce zjistila, že většina lidí používá spodní zásuvku na ovoce a zeleninu, což je sice správně, ale jen napůl. Není totiž ovoce jako ovoce (a o zelenině to platí zrovna tak). Ne všechny druhy totiž snesou stejné podmínky. A kouzlo „crisperu“ (bystrý čtenář si jistě všiml, že tohle anglické jméno odkazuje na křupavost) spočívá v tom, že v něm můžete regulovat vlhkost.
Skvěle se do něj tedy hodí především listová zelenina nebo čerstvé bylinky, které potřebují vyšší vlhkost – díky ní zůstanou křehké a neuvadnou. Naopak ovoce, které uvolňuje ethylen (například jablka, hrušky nebo meruňky), by mělo mít vlhkost nižší. V opačném případě zjistíte, že vám začalo hnít dřív, než se nadějete. Proto je dobré mít jeden šuplík nastavený na vlhčí režim a druhý na sušší – tedy samozřejmě pokud to vaše lednice umožňuje.
Maso a vejce sem patří také
Teď vás možná překvapíme, ale věřte, že spodní šuplík není jen královstvím zeleniny. Díky stabilní teplotě se totiž opravdu výtečně hodí i pro čerstvé maso, ryby nebo vejce. Možná vám to na první pohled přijde nelogické, protože výrobci sami často umisťují držák na vejce do dveří lednice – jenže tam je víceméně jen proto, aby se šikovně zaplnilo volné místo. Ve skutečnosti tu vejce tak dlouho nevydrží, protože teplota okolo nich kvůli častému otevírání dveří kolísá.
Jak šuplík používat chytře a bez chyb
Mnoho problémů vzniká i tím, že šuplík přeplníme. Aby v něm mohl cirkulovat vzduch, plňte ho proto maximálně do poloviny. Jen tak se v něm udrží ideální klima, které zabrání předčasnému rozvoji plísní a hniloby. A nezapomeňte ho také čas od času vyčistit – a to nejlépe teplou vodou s trochou octa. Jinou chemii potřebovat opravdu nebudete.
Máte v lednici svůj vlastní systém, nebo všechno skládáte víceméně podle nálady?
Zdroj: Allrecipes, Marthastewart






