Hlavní obsah
Názory a úvahy

EU zpřísňuje potravinářské předpisy. Z obchodů zmizí mnohé oblíbené výrobky

Foto: Radek Linner / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Penny

Evropská unie se chystá k dalším změnám v oblasti potravinářských předpisů. A mnoha lidem se to rozhodně nebude líbit.

Článek

Pokud bude nové nařízení schváleno, některé potraviny, které jsou dnes běžně dostupné, budou muset z obchodů zmizet. Přestože finální rozhodnutí zatím nepadlo, zákaz se může dotknout široké škály produktů.

Které potraviny budou zakázané? EU hodlá pořádně rozšířit seznam

Technologie jdou stále dopředu a klidně se může stát, že to, co bylo ještě nedávno vyhodnoceno jako bezpečné, o tento svůj statut přijde. Aktuálně se tento problém týká oblíbených složek přidávaných do některých potravin. A pokud jsou zdraví nebezpečné, je třeba je zakázat.

Zmizí mnoho oblíbených potravin

Hlavním terčem regulace jsou potraviny s kouřovým aromatem. Důvodem je podle úřadu EFSA nová metodika posuzování bezpečnosti. Nová doporučení říkají, že „pokud se potvrdí, že jedna složka komplexní směsi (jako jsou kouřová aromata) je genotoxická, má se za genotoxickou považovat celá směs.“

A co je to vlastně ta genotoxicita? Stejný zdroj ji vysvětluje takto: „Genotoxicita je schopnost chemické látky poškozovat genetický materiál buněk. Změny nebo mutace genetické informace v buňce mohou zvýšit riziko vzniku onemocnění, jako je rakovina a dědičné choroby.“ A ještě dodává další varování: „Pro tento typ toxicity není možné stanovit bezpečnou úroveň.“

To znamená, že z nabídky mohou zmizet produkty jako:

  • některé druhy chipsů,
  • slanina a uzené maso,
  • polévky a omáčky s kouřovou příchutí,
  • sýry s uzeným aroma,
  • dokonce i některé nápoje, sladkosti či zmrzliny.

A genotoxicitě se vlastně není třeba divit. Obvykle totiž podle informací ze stránek TN kouřové aroma vzniká zkapalněním kouře ze dřeva – a ten za určitých okolností být karcinogenní opravdu může.

EU už dříve omezila některé potraviny, teď však pravidla zmírňuje

Evropská unie v minulosti již několikrát zasáhla do názvů i složení potravin. Známým případem je například pomazánkové máslo – od roku 2012 smí tento název používat pouze produkty s dostatečným obsahem živočišného tuku. Ostatní výrobky se proto musely přejmenovat.

Letos si ovšem naopak polepšila stará dobrá marmeláda. Dlouho platilo, že tento název směly nést pouze výrobky z citrusů. Od poloviny letošního roku se však pravidlo zmírní a i dnešní džemy (tedy ovocné pomazánky z jiných druhů ovoce) si již mohou tento název ponechat.

Jak moc vás bude mrzet, když z trhu zmizí potraviny s kouřovým aroma?

Zdroj: EFSA, TN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz