Hlavní obsah

Experti varují před oblíbeným masem ze supermarketu. Někteří výrobci maskují prošlé produkty

Foto: Freepik

Balené maso

Léto se pomalu rozjíždí a s ním i sezóna grilování. Vůně špekáčků, šťavnaté steaky na roštu a večery na zahradě s rodinou a přáteli – pro většinu z nás je to malý svátek.

Článek

Jenže pozor – právě tato radost chvilka by nám mohla zadělat na opravdu nepěkné zdravotní potíže. Ne všechno maso, co v obchodech uvidíte, je totiž vhodné hodit na gril. Řezníci totiž varují před jedním konkrétním druhem masa, kterému byste se měli obloukem vyhnout.

Na co si dát pozor

Řeč je podle portálu Mashed o předem naloženém, tedy marinovaném mase ze supermarketu. Na první pohled vás určitě ke koupi zláká – je hezky červené, voňavé, pěkně zabalené a připravené rovnou na gril. Jenže realita, kterou si při takto unáhleném nákupu přinesete domů, často bývá o dost horší, než byste čekali.

Podle zkušených řezníků z tohoto portálu se totiž právě v těchto balíčcích často skrývá maso, které už má nejlepší dny dávno za sebou. Obchody se totiž spoléhají na to, že přes silnou marinádu ani při nejlepší vůli nepoznáte, co je pod ní.

Na webu Mashed konkrétně tvrdí, že obchody marinádu používají jako „to disguise discoloration“, tedy aby skryly šedivějící maso, které je na hranici prodeje. Zkušený řezník James Peisker k tomu dodává, že takové maso je často na pokraji expirace, ale aby se lépe prodalo, překryje se právě silnou vrstvou marinády.

Nejedná se přitom nutně o nebezpečné maso z hlediska zdraví, ovšem rozhodně byste u něj neměli přetahovat datum spotřeby a vždy dbát na důkladnou tepelnou úpravu. I tak se však připravte na to, že osoby s citlivým zažíváním (například senioři) mohou mít s jeho trávením problém.

Pečlivě vybírejte, co si dáte do košíku

Samozřejmě, že ne všechno naložené maso je špatné. Ale v průmyslové výrobě jde bohužel často hlavně o to, prodat cokoli za (skoro) jakoukoli cenu. Odpad totiž vždycky ponižuje zisk. A to je, ruku na srdce, dost pádný důvod ke zdrženlivosti.

Tak co s tím? Nejlepší bude, když si na grilování koupíte čerstvé maso u řezníka nebo v důvěryhodném obchodě a naložíte si ho doma podle svého. Jednak si ohlídáte kvalitu, a jednak si marinádu připravíte podle své chuti. Nemůže se vám tedy stát, že bude příliš slaná nebo naopak jalová, jak to u těch z obchodu často bývá.

Koupili jste si někdy naložené maso z obchodu a měli jste s tím špatnou zkušenost? Nebo si radši všechno připravujete doma?

Zdroj: PMC, Mashed, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz