Hlavní obsah

Hotely v oblíbených destinacích na dovolenou zbrojí proti Čechům. Budou se muset uskromnit

Foto: Sharon Hahn Darlin / Creative Commons / Attribution 2.0

Dovolená v Turecku

Letní dovolené jsou v plném proudu a Češi letos vyrážejí k moři opravdu ve velkém. Egypt, Turecko, Řecko…

Článek

Dalo by se bez nadsázky říct, že všechny tyhle resorty praskají ve švech, bazény jsou plné a bufety? Ty občas připomínají bitevní pole. A právě tady začíná problém, kterého si jistě na dovolené všimli mnozí z vás. Hoteliéři totiž čím dál častěji upozorňují na nešvar, který se opakuje až příliš často – přeplněné talíře a poloprázdné žaludky. Čeští turisté (a bohužel nejen oni) si totiž často naberou, jako kdyby týden nejedli. Jenže pak toho spoustu nesnědí a všechno končí v koši. A hotelům už došla trpělivost.

All inclusive není závod o to, kdo toho „dá“ víc

All inclusive je pro spoustu lidí synonymem slov „všechno a hodně“. Jenže to, co jinde hosté vnímají jako pohodlí, si někteří Češi vykládají jako šanci „vzít si, co můžu“. Problém je, že když si každý host naloží tři talíře a sní z toho půl, tak je to opravdu velké plýtvání.. Jeho to nic nestojí – možná jen trochu divné pohledy dalších spolustolovníků. Jenže pro hotely už to taková legrace není, v těch větších jdou ztráty klidně i do tisíců eur denně. A rozhodně to není „v ceně“, jak si hodně lidí myslí.

Personál přebírá velení u švédských stolů

A tak se hotely rozhodly zakročit. Zatím jsme to vypozorovali v některých tureckých resortech. Tam už totiž není jídlo volně k dispozici, ale rozdává ho obsluha – host ukáže, co chce, ale množství určuje kuchař (někdy tohle uspořádání funguje jen u dražších položek – typicky masa, sýrů apod.). Přidat si můžete, ale až když sníte první porci. A u nápojů byly zase zavedeny menší sklenice, protože v těch prostě příliš nápojů nezbývá.

Poplatek za nedojedené porce? Možná už brzy

A je tu i další novinka: některé hotely zvažují zavedení příplatku za zbytky. Zatím je to ve fázi testování a nenápadného upozorňování, ale princip je jasný – když si naložíte plný talíř a půlku necháte, zaplatíte příplatek. Za plýtvání a za to, že si servírovaných pokrmů nevážíte. Jak prosté.

Jak se vám podobná opatření líbí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz