Článek
Káva je oblíbená napříč světadíly. Jenže tenhle oblíbený nápoj má i svou temnou stránku, o které se moc nemluví. Její pěstování drancuje planetu, spotřebovává obrovské množství vody a podílí se na odlesňování.
Káva z laboratoře – chutí nahradí klasickou, k přírodě je šetrnější
Poptávka po kávě neustále roste a planeta už to zkrátka nestíhá rozdýchávat. Že tomu tak úplně nevěříte, protože „ti vědci toho vždycky namluví“? Pak byste měli vědět, že podle údajů z webu Ekolist padne na jeden jediný šálek espressa neuvěřitelných 140 litrů vody – to je ještě o něco více, než kdybyste si večer napustili plnou vanu (ta má okolo 110 litrů).
A když si vezmeme, kolik miliard šálků se denně po celém světě vypije, je jasné, že tahle závislost si vybírá svou daň.
Káva z laboratoře? Vědci mají plán
Vědci ve Finsku proto přišli s revolučním nápadem: vyrábět kávu v laboratoři, a to úplně bez kávových zrn. Možná to zní jako sci-fi, ale výzkumníci z finského institutu VTT už mají podle magazínu ChemistryViews první vzorky a tvrdí, že chutí i vůní se jejich umělá káva od té klasické moc neliší.
Nepracují totiž s tradičními kávovými zrny, ale s práškem z buněk uměle vypěstovaných v laboratoři.
Takový proces by měl být ekologičtější než běžná produkce kávy:
- Nebude potřeba zakládat nové plantáže, takže ubude odlesňování.
- Spotřebuje se méně vody než při tradičním pěstování.
- Nebude nutná složitá přeprava přes půl světa, čímž se sníží uhlíková stopa.
Budoucnost bez kávovníků? Ne tak rychle
Na papíře to zní skvěle, ale jsou na tohle milovníci kávy vůbec připraveni? Přeci jen, pití kávy není jen o chuti, ale i o tradici a celém zážitku. Na druhou stranu, najde se dost experimentátorů (stačí se podívat na to, kolik různých veganských náhražek všeho možného dnes najdeme v obchodech).
Ale i kdybychom alespoň část milovníků kofeinu přesvědčili o prospěšnosti kávy z laboratoře, zbývá další problém. Co by si v takovou chvíli počaly miliony lidí v rozvojových zemích, pro které je pěstování kávy hlavním zdrojem obživy? Nespustili bychom v takovém případě ještě větší planetární krizi než předtím? Co když se místo kávy začnou ve velkém pěstovat ještě agresivnější a náročnější plodiny? I na to by vědci měli odpovědět, než se do něčeho podobného pustí.
A co vy? Dokázali byste vyměnit klasickou kávu za tu umělou?
Zdroj: ChemistryViews, Ekolist, Události247