Hlavní obsah
Bydlení a architektura

Lednice ve většině domovů jsou nastavené úplně špatně. V nevhodných teplotách se množí bakterie

Foto: Freepik

Lednice

Lednice je věrný pomocník v každé domácnosti. Schováváme do ní všechno možné – od mléka až po nedojedený guláš.

Článek

Bereme ji bez nadsázky jako samozřejmost – jenomže i ona má svá pravidla. A mnoho lidí je nezná nebo je jednoduše ignoruje. A výsledek něčeho takového není právě povzbudivý – potraviny se kazí rychleji a lednice spotřebovává víc energie, než by nezbytně musela. Co tedy s tím?

Kolik stupňů je tak akorát?

Správná teplota v lednici je základ – na to se zcela jistě shodneme. Ideál je podle webu MayTag mezi 0 a 4 °C. V tomhle rozmezí se bakteriím, jako je třeba nechvalně známá salmonela, moc nedaří (což je mimochodem přesně to, co od své lednice chceme).

Naopak teplota nad 5 °C už je pro mikroskopické potvory a potvůrky všeho druhu jako luxusní hotel all-inclusive. Čím teplejší prostředí jim dáte, tím rychleji se množí – a to rozhodně nechcete. Jenže co dělat, když stupně na lednici uvedeny nejsou? V takovém případě se řiďte tímto rozmezím:

• Stupnice 1–5: nastavte na 3

• Stupnice 1–7: zvolte 4

• Stupnice 1–10: ideálně 6

A pokud si nejste jistí, kupte si obyčejný teploměr do lednice – stojí pár korun a ukáže, jak na tom opravdu jste. Starší typy lednic se totiž na „kolečko“ moc spoléhat nemohou, jejich termostat k tomu už taky má co říct. V takovém případě rozhodně platí ono otřepané: „Důvěřuj, ale prověřuj.“

Kam co patří? Není to jedno!

Správná teplota to ale teprve začíná – ono i správné rozmístění potravin udělá svoje. Tady je malý tahák:

• Maso a ryby: spodní police – tam je nejchladněji a nehrozí, že něco odkape na ostatní jídlo (protože i když maso skladujeme v miskách, může se prostě stát).

• Mléko a jogurty: střed lednice – stabilní teplota jim svědčí.

• Ovoce a zelenina: šuplíky dole – mají víc vlhkosti, což je udrží čerstvé.

• Hotová jídla: zadní část horních polic – bývá tam největší zima.

A také do svého spotřebiče nikdy nedávejte horké jídlo! Nechte ho podle rady z hobby webu RealSimple nejdřív vystydnout. Jinak skokově změní teplotu uvnitř lednice a ta bude muset nějaký čas pracovat mnohem usilovněji (což se samozřejmě projeví na její spotřebě a následně i na ceně za elektřinu). Navíc mohou některé typy jídel takto velmi rychle zkysnout (typické je to třeba pro husté polévky).

Jak svou lednici používáte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz