Hlavní obsah

Lednice ve většině domovů jsou nastavené úplně špatně. V nevhodných teplotách se množí bakterie

Foto: Freepik

Lednice

Lednice je věrný pomocník v každé domácnosti. Schováváme do ní všechno možné – od mléka až po nedojedený guláš.

Článek

Bereme ji bez nadsázky jako samozřejmost – jenomže i ona má svá pravidla. A mnoho lidí je nezná nebo je jednoduše ignoruje. A výsledek něčeho takového není právě povzbudivý – potraviny se kazí rychleji a lednice spotřebovává víc energie, než by nezbytně musela. Co tedy s tím?

Kolik stupňů je tak akorát?

Správná teplota v lednici je základ – na to se zcela jistě shodneme. Ideál je podle webu MayTag mezi 0 a 4 °C. V tomhle rozmezí se bakteriím, jako je třeba nechvalně známá salmonela, moc nedaří (což je mimochodem přesně to, co od své lednice chceme).

Naopak teplota nad 5 °C už je pro mikroskopické potvory a potvůrky všeho druhu jako luxusní hotel all-inclusive. Čím teplejší prostředí jim dáte, tím rychleji se množí – a to rozhodně nechcete. Jenže co dělat, když stupně na lednici uvedeny nejsou? V takovém případě se řiďte tímto rozmezím:

• Stupnice 1–5: nastavte na 3

• Stupnice 1–7: zvolte 4

• Stupnice 1–10: ideálně 6

A pokud si nejste jistí, kupte si obyčejný teploměr do lednice – stojí pár korun a ukáže, jak na tom opravdu jste. Starší typy lednic se totiž na „kolečko“ moc spoléhat nemohou, jejich termostat k tomu už taky má co říct. V takovém případě rozhodně platí ono otřepané: „Důvěřuj, ale prověřuj.“

Kam co patří? Není to jedno!

Správná teplota to ale teprve začíná – ono i správné rozmístění potravin udělá svoje. Tady je malý tahák:

• Maso a ryby: spodní police – tam je nejchladněji a nehrozí, že něco odkape na ostatní jídlo (protože i když maso skladujeme v miskách, může se prostě stát).

• Mléko a jogurty: střed lednice – stabilní teplota jim svědčí.

• Ovoce a zelenina: šuplíky dole – mají víc vlhkosti, což je udrží čerstvé.

• Hotová jídla: zadní část horních polic – bývá tam největší zima.

A také do svého spotřebiče nikdy nedávejte horké jídlo! Nechte ho podle rady z hobby webu RealSimple nejdřív vystydnout. Jinak skokově změní teplotu uvnitř lednice a ta bude muset nějaký čas pracovat mnohem usilovněji (což se samozřejmě projeví na její spotřebě a následně i na ceně za elektřinu). Navíc mohou některé typy jídel takto velmi rychle zkysnout (typické je to třeba pro husté polévky).

Jak svou lednici používáte vy?

Zdroj: Autorský text, MayTag, RealSimple, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz