Článek
Tento benefit je velmi oblíbený, protože poměrně výrazně snižuje náklady na denní stravu a zajišťuje kvalitní, teplé jídlo během pracovní doby. Využívají jej tak téměř všichni zaměstnanci, kteří tuto možnost dostanou. Nároky na tyto obědy mají dokonce i bývalí zaměstnanci, kteří odešli do důchodu. Většina z nich však o tom vůbec neví.
Už půl roku možná máte nárok na obědy zdarma
Do loňského června platila zákonná podmínka, že zaměstnanci museli odpracovat u zaměstnavatele alespoň 3 hodiny denně, aby měli na tento benefit nárok. Tato podmínka již ale neplatí, což znamená, že nárok na zlevněné či zcela dotované obědy mají i bývalí zaměstnanci, kteří odešli do důchodu. Tato změna je velkým přínosem, protože poskytuje důchodcům možnost udržet si zdravé stravovací návyky a zároveň na výdajích za jídlo ušetřit.
Obědy mohou být zcela zdarma či za menší poplatek
To, zda budete mít oběd zdarma nebo za poplatek, závisí především na použitých surovinách. Jak vysvětlují redaktoři z webu PoznatSvět, zaměstnavatelé si mohou dát do nákladů 116,20 Kč za jeden oběd. Pokud je tedy cena obědu (včetně marže) rovna této částce nebo je dokonce nižší, je pro vás oběd zcela zdarma. Pokud je naopak vyšší, podléhá rozdíl odvodům, a vy si tak budete muset něco doplatit.
Jak na jídle ušetřit
Pokud jste ve vašem posledním zaměstnání dotovanou stravu neměli, případně je pro vás dojíždění do bývalé práce na oběd nereálné, máte stále několik možností, jak výdaje za stravu snížit. Finanční experti z České spořitelny doporučují držet se starých dobrých zásad, jako je plánování jídel dopředu a nakupování podle nákupního seznamu.
Ovoce a zeleninu je vhodné kupovat vždy sezónní, vyjde nejlevněji. A v neposlední řadě se nenechte zlákat výhodnými slevami, které se výhodnými jen tváří. Spíše než nápisem SLEVA se řiďte cenou přepočítanou na kilogram nebo litr. U množstevních slev se zase zamyslete nad tím, zda dané potraviny opravdu potřebujete a dokážete je všechny zkonzumovat dříve, než projdou.