Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pečicí papír do horkovzdušné fritézy nepatří ani omylem. Jde o velmi nebezpečnou chybu

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Papír na pečení

Dneska má horkovzdušnou fritézu doma kdekdo. Je to taková šikovná mašinka, která udělá hranolky křupavé bez kapky oleje a kuřecí řízečky jako z reklamy.

Článek

Jenže právě proto, že ji lidi milují, s ní často zkouší všelicos – a leckdy jde o pořádné hlouposti. Jednou z nich je používání pečicího papíru. Možná vám to přijde jako neškodná vychytávka. Vždyť díky papíru zůstane fritovací koš čistý a vám to ušetří nepříjemné mytí – ale ve skutečnosti to může být na líné hospodyňky poměrně nepříjemná pastička.

Co se stane, když dáte papír tam, kam nepatří?

Ve fritéze (na mysli máme samozřejmě tu horkovzdušnou, jak už jste si nejspíš úspěšně domysleli) to funguje úplně jinak než v troubě. Tam nepeče plech ani spirála, ale vířící horký vzduch, který proudí všemi směry, který vám zajistí rovnoměrně propečené jídlo s pěkně křupavou kůrkou, po které tak toužíte. Jenže jakmile to celé zakryjete papírem, vzduch ztratí tah a celé to jde do kopru.

Místo zlatavých brambor vám totiž na talíř přistane něco mezi gumovým polotovarem a přesušeným zmetkem. A co hůř – pokud vložený pečicí papír není poctivě přitlačený nebo zatížený jídlem, může vám vevnitř začít létat jako splašená vlaštovka, píše web All Recipes. Ne, neděláme si legraci – on horký vzduch umí v tomto ohledu opravdu odvést svoje. No a jakmile se připlete k topné spirále nebo se dotkne stěny, kde je vyšší teplota, můžete se rozloučit nejen s obědem, ale i se spotřebičem (a čas od času jako bonus i s celou kuchyní – taková hořící fritéza totiž dokáže divy).

Na pečicí papír zapomeňte

Není to o tom, že by papír byl zlo sám o sobě, ale prostě se nehodí do přístroje, který pracuje s cirkulací vzduchu. Když ho tam dáte, vzduch se nemá kudy hnát, jídlo se nepropeče a vy tím podle stránek Pork jen poměrně výrazně zvyšujete riziko požáru. A co si budem povídat – kdo by si chtěl zapálit kuchyň kvůli pár hranolkům?

Co použít místo něj?

Nechcete mít po každém smažení mastný košík? Ani vám to nemáme za zlé – ale rozhodně kvůli tomu nemusíte riskovat s pečicím papírem. Místo něj raději zkuste silikonové podložky nebo formičky přímo dělané pro fritézy. Jsou odolné, omyvatelné a hlavně – mají dírky, takže vzduch skrze ně proudí přesně tak, jak má. Žádného nepříjemného překvapení se tak rozhodně obávat nemusíte.

Jaké jsou vaše oblíbené kuchyňské triky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz