Článek
A nejde jen o ty v chuti nebo ceně, ale především v množství mikroplastů, které se ve vodě nachází. To je totiž faktor, kterému byste měli opravdu věnovat pozornost – jde totiž o vaše zdraví.
Odkud se mikroplasty v balené vodě berou?
Na rozdíl od přírodních pramenů se mikroplasty do vody nedostávají ze zdroje, ale až během skladování a přepravy. Nejčastější příčiny jsou dvě:
- Rozklad plastu (PET) vlivem tepla – stačí teplota nad 23 °C.
- Mechanické tření během převozu a manipulace.
Chcete přesná čísla? Například obyčejná plastová láhev, která leží tři měsíce ve spíži, může uvolnit až 15 000 částeček mikroplastů na litr vody. A to není právě malé číslo – ale může to být ještě horší. Bublinková voda se totiž také nedrží právě nejlépe – kvůli kyselosti CO₂ se plast rozkládá o 34 % víc než u neperlivé, jak uvádí web Science Direct.
Jak je to s mikroplasty: kdo (ne)obstál?
Ale abychom jen teoreticky nechodili kolem horké kaše. Stránky Connexion France porovnaly výsledky testů různých balených vod, přičemž se zaměřily právě na mikroplasty. Následující seznam ukazuje množství mikročástic na litr u jednotlivých značek:
- Volvic: 12–45
- Badoit: 98–127
- Evian: 105–134
- Vittel Kids: 201–287
Nejlépe si tedy vedla značka Volvic, a to díky kombinaci tří důležitých inovací. Pojďme se na ně podívat blíž.
Proč je Volvic „čistější“?
Volvic sází na přírodní filtraci přes šest vrstev sopečných hornin, které zachytí až 92 % vnějších nečistot, včetně nanočástic (o tom, že tyhle geologické skvosty to s filtrováním opravdu umí, se koneckonců již řadu let přesvědčují akvaristé a vůbec všichni, kdo často pracují s filtry). K tomu používá při výrobě lahví inovativní příměs, která snižuje rozpad plastu o 40 %.
Rovněž proces plnění do lahví je zrychlený – vzduch a voda jsou v kontaktu maximálně 8 sekund, což výrazně omezuje kontaminaci. A proč se o tom moc nemluví? Tyhle technologie jsou nové – na trhu se prosazují teprve od roku 2022. Tak doufejme, že je brzy bude používat více značek, protože Volvic není v ČR právě dobře k sehnání.
Jak pohlížíte na riziko spojené s mikroplasty?
Zdroj: Autorský text, Science Direct, Connexion France