Článek
Jak jsme totiž v redakci zjistili, Evropská unie se totiž rozhodla, že s některými typy potravin zatočí jednou provždy – a za vším je třeba hledat opravdu vážné důvody. Nejde totiž o nic menšího než o zdraví a ekologii.
Uzená chuť pod drobnohledem
Brambůrky s příchutí slaniny, instantní polévky s kouřovým nádechem nebo různé paštiky a masové dobroty – už se vám sbíhají sliny? Bohužel všechny tyhle výrobky mají společného jmenovatele: takzvané kouřové aroma. To ale podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) není tak neškodné, jak si většina z nás myslí. Právě naopak – podle nejnovějších výzkumů může poškozovat DNA a zvyšovat riziko vzniku rakoviny.
Od roku 2026, resp. 2029 podle typu výrobku, proto bude používání těchto látek v EU zakázáno. Výrobci tedy mají dvě možnosti – buď najdou jiný, bezpečnější způsob, jak uzenou chuť napodobit, nebo budou muset s daným produktem skončit. Bohužel s tou první možností to zatím podle všeho vypadá značně nahnutě. Nezbývá tedy než doufat, že na nás někde v laboratořích ještě nějaký zajímavý objev přece jenom čeká.
Co všechno skončí? A proč?
Tohle ale není jediný zásah do našich stravovacích návyků. Už delší dobu totiž EU tlačí i na menší spotřebu plastů (v souladu se zásadami, které se rozhodla dodržovat kvůli Green Dealu), a tak se rovněž chystá zákaz plastových obalů na ovoce, jednorázových minibalení marmelád nebo omáček v restauracích. K tomu připočtěte konec kávových kapslí kvůli produkci velkého množství odpadu a za pár let i zákaz nových aut se spalovacími motory a máte mix, který společně dokáže naše spotřebitelské návyky změnit opravdu výrazně.
Zní to možná drsně, ale motivace je jasná: méně chemie v potravinách, méně plastu v přírodě a čistší vzduch. Bohužel pro běžného člověka jsou tyto změny těžko pochopitelné, není tedy divu, že se proti EU zvedají stále horší a horší nálady.
Jak to máte vy? Kupujete si potraviny s kouřovým aroma pravidelně, nebo se jim vyhýbáte?
Zdroj: Autorský text, FoodWatch, FoodSafety, Události247