Hlavní obsah
Jídlo a pití

Řada oblíbených potravin nadobro zmizí z regálů. Češi se s nimi rozloučí kvůli nařízení EU

Foto: Freepik

Zboží v obchodě

Zatímco ještě donedávna jsme si bez nich neuměli představit večer u televize nebo rychlou sváču na výletě, už brzy nám tyhle známé pochoutky můžou pěkně chybět.

Článek

Jak jsme totiž v redakci zjistili, Evropská unie se totiž rozhodla, že s některými typy potravin zatočí jednou provždy – a za vším je třeba hledat opravdu vážné důvody. Nejde totiž o nic menšího než o zdraví a ekologii.

Uzená chuť pod drobnohledem

Brambůrky s příchutí slaniny, instantní polévky s kouřovým nádechem nebo různé paštiky a masové dobroty – už se vám sbíhají sliny? Bohužel všechny tyhle výrobky mají společného jmenovatele: takzvané kouřové aroma. To ale podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) není tak neškodné, jak si většina z nás myslí. Právě naopak – podle nejnovějších výzkumů může poškozovat DNA a zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Od roku 2026, resp. 2029 podle typu výrobku, proto bude používání těchto látek v EU zakázáno. Výrobci tedy mají dvě možnosti – buď najdou jiný, bezpečnější způsob, jak uzenou chuť napodobit, nebo budou muset s daným produktem skončit. Bohužel s tou první možností to zatím podle všeho vypadá značně nahnutě. Nezbývá tedy než doufat, že na nás někde v laboratořích ještě nějaký zajímavý objev přece jenom čeká.

Co všechno skončí? A proč?

Tohle ale není jediný zásah do našich stravovacích návyků. Už delší dobu totiž EU tlačí i na menší spotřebu plastů (v souladu se zásadami, které se rozhodla dodržovat kvůli Green Dealu), a tak se rovněž chystá zákaz plastových obalů na ovoce, jednorázových minibalení marmelád nebo omáček v restauracích. K tomu připočtěte konec kávových kapslí kvůli produkci velkého množství odpadu a za pár let i zákaz nových aut se spalovacími motory a máte mix, který společně dokáže naše spotřebitelské návyky změnit opravdu výrazně.

Zní to možná drsně, ale motivace je jasná: méně chemie v potravinách, méně plastu v přírodě a čistší vzduch. Bohužel pro běžného člověka jsou tyto změny těžko pochopitelné, není tedy divu, že se proti EU zvedají stále horší a horší nálady.

Jak to máte vy? Kupujete si potraviny s kouřovým aroma pravidelně, nebo se jim vyhýbáte?

Zdroj: Autorský text, FoodWatch, FoodSafety, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz