Článek
Naše dnešní krédo by mohlo znít – radujte se ze zlevněného rohlíku, dokud můžete. Podle čísel z Českého statistického úřadu se totiž v obchodech znovu rozjíždí kolotoč zdražování. A to ne právě malý. Tentokrát to vypadá, že se to dotkne opravdu všech, kdo si občas zajdou pro mléko, sýr nebo třeba právě pro těch pár vajec.
Někde se brzdí, jinde ne
Jasně, inflace se sice zpomalila, ale obchodníci i dodavatelé zřejmě nestihli přibrzdit. A tak se najednou děje to, co z posledních měsíců známe moc dobře – za stejný nákup zaplatíte víc, než byste za něj dali ještě minulý měsíc. Třeba takový eidam poskočil během května o víc než 7 %. A pokud srovnáme jeho současnou cenu s loňským rokem, budou čísla ještě horší – ostatně totiž skoro 15 % nahoru. A to se už pozná i na účtence. Máslo si mezitím vesele zdražilo o 22 % a vejce rovnou o šílených 53 %. A přitom jsme si po Velikonocích říkali, že horší už to snad opravdu být nemůže.
Největší strašák teď ale visí nad mlékem. Je to zdánlivě obyčejná surovina, kterou má doma snad každý. Jenže právě tahle přívětivá součást snídaně se může už brzy stát luxusem. Kvůli nákaze slintavky a kulhavky, která se šíří Slovenskem a Maďarskem, totiž musí farmáři vybíjet dobytek, a to se samozřejmě odrazí i na cenách, za kterou nám je tahle surovina prodává.
Zásobte se, dokud to jde
Zkušenější hospodyňky už tuší, kam to celé směřuje: pokud máte doma místo v mrazáku nebo ve špajzu, možná je načase ho využít. A to se vším všudy. Máslo a vajíčka je možné zmrazit (doporučujeme oddělit bílek a žloutek, lépe se pak používají), sýr se dá zavakuovat, mléko také nějakou dobu ve spíži vydrží nebo ho jednoduše nahradí třeba to sušené.
Můžete si tak alespoň na čas udělat zásoby, které vás s peněženkou zase tak moc nezamávají. A než budou ceny vyšponované ještě výš, může být fajn mít doma aspoň malou zásobu.
A co vy? Děláte si doma zásoby, nebo nakupujete vždy jen čerstvé?
Zdroj: Autorský text, Český statistický úřad, Europa, GOV, Česká televize, Novinky, Události247