Hlavní obsah

Rajčata mají v létě podle studie blahodárné účinky. Kdo je nejí každý den, ten může litovat

Foto: Bernt Fransson / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Rajčata

Řekněme si to na rovinu – rajče je tak trochu chameleon mezi plodinami. Někdo ho řadí mezi zeleninu, jiný mezi ovoce.

Článek

Ale jedno je jisté: v létě nemá na stole konkurenci. Osvěží, zasytí a ještě udělá dobře vašemu srdci. Tak proč si ho jednoduše nedopřát denně, když to jde?

Rajče – kamarád do horka i na talíř

Rajčata nejsou jen chutná, ale i plná vody, to bychom měli zmínit v první řadě. Není tedy tajemstvím, že v parných dnech pomůžou našemu tělu udržet potřebnou hydrataci. Navíc jsou i dietní – na 100 gramů mají jen kolem 20 kalorií. Klidně si jich tedy dejte plný talíř. A výčitky? Ty můžete bez obav poslat na dovolenou.

Vitamíny, vláknina a pořádná dávka antioxidantů

Co se týče výživy, rajče je doslova malý poklad. Jak jsme v redakci zjistili, obsahuje vitamíny A, C i K, spoustu vlákniny a také draslík, který tělo nejenom vyživuje, ale také pomáhá účinně regulovat krevní tlak. A hlavně – obsahuje látku zvanou lykopen. Tahle červená záležitost (ano, právě díky němu mají totiž tyhle oblíbené plody svou krásnou barvu) je silný antioxidant, co chrání buňky před volnými radikály, které mají prsty v předčasném stárnutí i řadě civilizačních chorob.

Co říká věda? Rajče pomáhá s tlakem

Vědci z Barcelony si na rajčata pořádně posvítili. V rámci studie European Journal of Preventive Cardiology sledovali skoro osm tisíc lidí s vysokým krevním tlakem a zjistili zajímavou věc: ti, kteří denně spořádali alespoň 110 gramů rajčat, měli tlak znatelně nižší než ostatní.

A tím to nekončí – tihle pravidelní „rajčatožrouti“ měli totiž nejen nižší riziko vzniku hypertenze, ale také stabilnější tlak v delším časovém horizontu. Rozhodně tím neříkáme, že můžete rajčata používat místo pilulek, ale podpořit regeneraci vašeho organismu by skutečně mohla.

Ne všechna rajčata sednou každému

Ale pozor, není rajče jako rajče. Někteří lidé – hlavně ti s citlivějším žaludkem – totiž můžou mít s těmito oblíbenými plody potíže. Kyselost plodů jim totiž nemusí dělat dobře. Ale ani u nich není vše ztraceno – stačí jim totiž sáhnout po hodně zralých kouscích, které jsou jemnější a snáze stravitelné. Nejlepší jsou samozřejmě ta domácí, ale chybu neuděláte ani těmi v bio kvalitě.

A co vy, dáváte si rajčata pravidelně, nebo se jim spíš vyhýbáte?

Zdroj: Autorský text, PubMed, The Times, PMC, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz