Hlavní obsah
Jídlo a pití

Spousta Čechů do sebe ve snaze o zdravou stravu cpe jedy. Oblíbený losos může být nebezpečný

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Balený losos

Losos by neměl být nazýván nejlepší rybou všech dob. Naopak. Je to jedovatý fešák, který v sobě nosí přes 70 parazitů. A to není zdaleka všechno.

Článek

Oblíbenec všech fitness nadšenců, sushi maniaků i nedělních gurmánů. Ano, to všechno je losos. Jenže pod tou na pohled zdravou a chutnou fasádou se možná skrývá něco, co byste do úst raději vůbec nedali.

Norský losos jako problém

Mluvíme konkrétně o norském lososu, který se běžně prodává v českých supermarketech. Tahle ryba sice působí jako synonymum zdravého životního stylu, ale realita může být pěkně ošklivá. Podle tvrzení ze stránek totiž v jeho mase může přežívat více než 70 druhů parazitů. Navíc jsou ve hře mnohdy i chemikálie, které byste nejspíš čekali spíš v laboratoři než na talíři.

Rybí farma jako chemická laboratoř

Zní to jako sci-fi? Ale kdepak. Lososi z farem totiž nežijí ve volné přírodě (jakkoliv se vás lákavé obaly výrobců snaží přesvědčit o opaku), nýbrž v obřích nádržích, kterými protéká nejen voda, ale i koktejl antibiotik, pesticidů a dalších přípravků proti infekcím.

Chovatelé navíc pro krmení těchto ryb používají průmyslově vyráběné krmivo – jde o směs rybí moučky, olejů a různých „doplňků“, které mají rybu rychleji vykrmit (koneckonců, něco podobného se dnes používá i u drůbeže – ale nejsou to růstové hormony, jak si mnozí myslí). No a co do sebe tímhle způsobem rybky dostanou, to si vy později dáte spolu s jejich masem na talíř. Jak prosté.

A abychom nezapomněli – aby se personál farmy vůbec mohl k těmto rybám přiblížit, musí nosit masky, rukavice a kombinézy. Některé chemikálie by totiž mohly být pro lidi nebezpečné.

Ještě o parazitech

A zmínit musíme i přítomnost více než 70 druhů parazitů, píše web ScienceDirect. Ne, to není překlep. Tihle malí vetřelci se v tělech lososů navíc často drží i po zpracování. Ano, většina z nich je sice po běžném tepelném zpracování neškodná, ale kdo si dává lososa syrového třeba v sushi, měl by pro jistotu pořádně zbystřit.

Divoký vs. farmový losos

To rozhodně neznamená, že byste se měli této ryby vzdát. Ale kupujte jen takovou, která pochází z volné přírody. Získáte tak nejen lepší pocit a bonus pro zdraví, ale i maso plné kvalitních tuků a bílkovin (a samozřejmě zcela bez chemických přísad, jak nezapomíná zdůraznit web MedicalNewsToday). Uvidíte, že to na takovém pokrmu zaručeně poznáte.

Jaké ryby máte nejraději vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz