Článek
Oblíbenec všech fitness nadšenců, sushi maniaků i nedělních gurmánů. Ano, to všechno je losos. Jenže pod tou na pohled zdravou a chutnou fasádou se možná skrývá něco, co byste do úst raději vůbec nedali.
Norský losos jako problém
Mluvíme konkrétně o norském lososu, který se běžně prodává v českých supermarketech. Tahle ryba sice působí jako synonymum zdravého životního stylu, ale realita může být pěkně ošklivá. Podle tvrzení ze stránek totiž v jeho mase může přežívat více než 70 druhů parazitů. Navíc jsou ve hře mnohdy i chemikálie, které byste nejspíš čekali spíš v laboratoři než na talíři.
Rybí farma jako chemická laboratoř
Zní to jako sci-fi? Ale kdepak. Lososi z farem totiž nežijí ve volné přírodě (jakkoliv se vás lákavé obaly výrobců snaží přesvědčit o opaku), nýbrž v obřích nádržích, kterými protéká nejen voda, ale i koktejl antibiotik, pesticidů a dalších přípravků proti infekcím.
Chovatelé navíc pro krmení těchto ryb používají průmyslově vyráběné krmivo – jde o směs rybí moučky, olejů a různých „doplňků“, které mají rybu rychleji vykrmit (koneckonců, něco podobného se dnes používá i u drůbeže – ale nejsou to růstové hormony, jak si mnozí myslí). No a co do sebe tímhle způsobem rybky dostanou, to si vy později dáte spolu s jejich masem na talíř. Jak prosté.
A abychom nezapomněli – aby se personál farmy vůbec mohl k těmto rybám přiblížit, musí nosit masky, rukavice a kombinézy. Některé chemikálie by totiž mohly být pro lidi nebezpečné.
Ještě o parazitech
A zmínit musíme i přítomnost více než 70 druhů parazitů, píše web ScienceDirect. Ne, to není překlep. Tihle malí vetřelci se v tělech lososů navíc často drží i po zpracování. Ano, většina z nich je sice po běžném tepelném zpracování neškodná, ale kdo si dává lososa syrového třeba v sushi, měl by pro jistotu pořádně zbystřit.
Divoký vs. farmový losos
To rozhodně neznamená, že byste se měli této ryby vzdát. Ale kupujte jen takovou, která pochází z volné přírody. Získáte tak nejen lepší pocit a bonus pro zdraví, ale i maso plné kvalitních tuků a bílkovin (a samozřejmě zcela bez chemických přísad, jak nezapomíná zdůraznit web MedicalNewsToday). Uvidíte, že to na takovém pokrmu zaručeně poznáte.
Jaké ryby máte nejraději vy?
Zdroj: MedicalNewsToday, ScienceDirect, Události247