Hlavní obsah
Jídlo a pití

Testy odhalily nejhorší másla na českém trhu: Řada výrobků naprosto selhala, přitom je lidé kupují

Foto: Meanos / Public domain

Máslo

Máslo – pro někoho obyčejná surovina, pro jiného nedotknutelný poklad lednice. Ovšem ať už ho mažete na chleba, přidáváte do omáček nebo šleháte do cukroví, jedno je jisté: docela určitě chcete, aby bylo kvalitní.

Článek

A o to tím spíš, že jeho cena neustále stoupá – jenže jak ukázal čerstvý test kvality, ne každé máslo, které si domů donesete, za ty peníze opravdu stojí. A některým byste se podle zjištění redakce měli pro jistotu vyhnout obloukem, i kdyby měly na obalu sebekrásnější obrázek pastviny a rozesmátých kraviček.

Největší zklamání? Litovelské máslo

Bez debat nejhůř dopadlo podle zmíněného testu čerstvé máslo z česko-italské mlékárny v Litovli. I když na první pohled vypadá dobře a pověřená laboratoř u něj nenašla žádné zásadní hygienické závady, ke koupi ho rozhodně doporučit nemůžeme. Senzoricky to totiž byl podle nezávislých testérů absolutní propadák. Hodnotili ho jako tvrdé, špatně roztíratelné a s lojovitou pachutí.

Bio neznamená bez chyb

Lépe na tom ovšem nebylo ani Nature’s Promise Bio máslo z Alberta, které láká na svůj čistě přírodní původ. Na první dobrou sice chutnalo fajn a roztíratelnost také nebyla nejhorší, ovšem laboratorní test odhalil přítomnost koliformních bakterií E. coli. Nešlo sice o nijak nebezpečné množství, ale v biokategorii to zavání problémem.

Pilos z Lidlu: tučné, ale nudné

Tahle známá značka lákající na nízkou cenu bohužel také zrovna nezazářila. Obsah tuku má sice vysoký – krásných 84 % – ale na chuti se to bohužel nijak pozitivně neprojevilo. Hodnotící jako hlavní problém označili nevýraznou vůni, ovšem stěžovali si i na zvláštní pachuť a tuhou konzistenci.

Vítěz? Milko boduje na všech frontách

Ovšem abychom nebyli jen negativní, máme i dobré zprávy – víme totiž, po jakém produktu se naopak sáhnout vyplatí. Jasným vítězem testu se totiž stalo Milko máslo vyrobené z čerstvé smetany. Vůně byla podle všeho lahodná, chuť jemná a přirozená a konzistence velmi příjemná. A jako bonus i bez jediné bakterie navíc, jak prokázal test. Pokud tedy hledáte máslo, které vám neznechutí rohlík už po prvním kousnutí, sáhněte právě po tomto kousku. Určitě neprohloupíte – a v akcích se navíc dá sehnat i za docela rozumnou cenu, jak si naše redakce nedávno ověřila.

A co vy? Jaké máslo kupujete nejraději?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz