Článek
Kdo by nechtěl topit tak, jako naši dědové? Navíc dřevo je levné, dostupné a pokud má člověk vlastní les nebo třeba velkou zahradu, nemusí už počítat náklady prakticky žádné. Pelety a brikety pak slouží jako modernější varianta téhož, ale princip je stejný – přírodní obnovitelný zdroj, který si může dovolit úplně každý.
Jenže v poslední době se čím dál častěji ozývají hlasy, že dřevo není tak ekologické, jak se na první pohled jeví. A mluví se i o tom, že by se mohlo dočkat i omezení, nebo dokonce zákazu. Zatím jde spíš o řeči než o legislativu, ale nelze popřít, že vášnivá debata už běží v některých kruzích opravdu naplno.
Revoluce z Argentiny: brikety z ovoce
Naše redakce zjistila, že na cestě je nový nápad. Pochází z Jižní Ameriky a má ambice na to, aby dřevo časem úplně nahradil. V Argentině totiž začali vyrábět brikety z ovocného odpadu – tedy ze zbytků z lisoven a moštáren, který doteď víceméně bez užitku končil na skládce (nebo v tom lepším případě na kompostu). Materiál se tu suší pomocí solární energie, pak se lisuje do formy briket a ve výsledku vám prý udělá stejnou službu jako klasické dřevo.
Tyto brikety mají být levnější, ekologičtější a při spalování by také měly vypouštět do ovzduší méně škodlivin. Navíc snižují množství zemědělského odpadu. Co si tedy přát víc?
Hned tak to ale nebude
I když novinka budí velká očekávání, zatím je realita bohužel o trochu jinde. Technologie se totiž zatím spíše testuje, než aby byla uvedena do ostrého provozu, a výroba je spíše lokální. Do Evropy se dostane nejdřív za pár let – a to ještě v tom lepším případě. Češi se proto určitě nemusí obávat, že by jim někdo brzy zakázal přikládat polínka nebo pelety. Dokud totiž neexistuje náhrada, byl by to zkrátka a dobře čirý nerozum.
Myslíte, že by Češi časem dokázali vyměnit polínka a pelety za brikety z ovoce?
Zdroj: Autorský text, BusinessInsider, MDPI