Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ultrazpracované potraviny škodí tělu mnohem více, než se zdá. Nejvíce to odnáší i srdce a cévy

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Balíčky kuřecích párků se sýrem

Na první pohled to vypadá jako zázrak moderní doby – jídlo máte hotové za pár minut, chutná to celkem slušně a cena taky ujde.

Článek

Jenže to, co vypadá jako úspora času, se nakonec může pěkně prodražit – a to na zdraví. Vědci z osmi zemí dali dohromady data a došli podle informací ze stránek Science Daily k jasnému závěru: čím víc ultrazpracovaného jídla jíte, tím hůř pro vás.

Co to vlastně je to „ultrazpracované“?

Ale pro začátek se pojďme podívat na to, jak si tenhle pojem vysvětlit. Web BioEcoActual to vysvětluje jednoduše – čím víc složek, které by vaše babička ani nevyslovila, jídlo v krabičce, plechovce nebo něčem podobném obsahuje, tím hůř. Takže pokud v seznamu složení vidíte třeba „glukózový sirup“, „aroma“ (nevadí, pokud je přírodní), „stabilizátor“ nebo „emulgátor“, je to jasná stopka. Protože tam, kde byste vy použili třeba špetku pepře nebo mletou papriku, nastoupí v továrně často chemie. A to je samozřejmě průšvih.

A nezáleží na tom, jestli jde o levnou paštiku nebo „moderní veganský sýr“ – jakmile je potravina takhle ultrazpracovaná, je to problém.

Jídlo, které šetří čas, ale ne zdraví

A proč tedy takovéhle šmakulády končí v našich košících? Je to jednoduché – šetří čas, nervy a někdy i peněženku. Ale rozhodně už ne naše zdraví. Takovéhle rychloobědy podle vědců ze zmíněné studie nejvíce odnáší zejména srdce, cévy a slinivka. A odtud už je jen krůček k cukrovce, infarktu a dalším civilizačním nemocem.

Jednou za čas nevadí, říká věda. Když tedy čas od času opravdu nestíháte, klidně si nějaký ten levný polotovar dejte. Na denní konzumaci to ale vážně určeno není.

Tisíce úmrtí ročně kvůli „rychlovkám“

A to, že si nevymýšlíme, ukazují tvrdá data. Třeba ve Spojených státech bylo v roce 2018 podle odborníků přes 124 000 předčasných úmrtí spojeno právě s konzumací ultrazpracovaného jídla. To je docela slušné číslo, že? A podobně je na tom i řada dalších zemí – včetně té naší. A nejhorší na tom je, že většina lidí si podobné riziko ani neuvědomuje.

Co si z toho tedy vzít? Když už si nestíháte vařit doma, podívejte se dobře na složení. Čím méně přísad, tím líp. Víc přirozenosti a čerstvosti vaše tělo prostě pozná. A také náležitě ocení.

Jak se nejčastěji stravujete vy?

Zdroj: Autorský text, Science Daily, BioEcoActual

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz