Článek
Včelí pyl je jedním z nejvýživnějších produktů přírody a skvělým spojencem naší imunity – to věděly už naše babičky (protože ve starých lékopisech o něm najdeme zmínky docela často). Přesto ho mnoho lidí přehlíží na úkor mnohem lépe dostupného medu.
A to je podle stránek WebMD opravdu škoda, protože tento zlatý poklad je bohatý na bílkoviny, polysacharidy, polyfenoly, zdravé tuky, minerály a vitaminy, které posilují organismus a dodávají tělu tolik potřebné živiny v přírodní formě (tedy žádné doplňky z lékárny – pyl opravdu můžete konzumovat tak, jak ho včelky zpracovaly).
Jak vzniká a proč je tak cenný?
Včely sbírají pyl z rostlin a v úlu ho dále zpracovávají anaerobním kvašením. Pro včely je hlavním zdrojem bílkovin, ale prospívá i lidem. Živiny v něm obsažené vám totiž mohou pomoci nejen s imunitou, ale i s energií a celkovou vitalitou.
Jak včelí pyl užívat?
Pokud chcete využít všechny jeho benefity, doporučuje se začít s jednou čajovou lžičkou denně. Musíme vás ale varovat – má poměrně specifickou zemitou chuť, kterou však můžete potlačit jeho přidáním do teplé vody, smoothie nebo jogurtu. A postupem času lze dávku zvýšit na 2 až 4 lžičky denně.
Pozorně však sledujte možné alergické reakce a dávku přidávejte postupně. Pokud zaznamenáte svědění hrdla, výskyt ekzému nebo třeba vodovou rýmu, pak s jeho užíváním raději přestaňte a poraďte se s lékařem.
Proč ho zařadit do jídelníčku? Web HealthLine vypichuje především tyto důvody:
- Posiluje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat s infekcemi.
- Dodává energii a vitalitu.
- Podporuje správnou funkci trávicího systému.
- Je přírodním zdrojem antioxidantů, které chrání buňky ve vašem těle před poškozením volnými radikály.
Dopřát byste si ho tedy měli zejména v obdobích zvýšené zátěže nebo v chladnějších měsících. Tak proč to nezkusit a nevyužít sílu přírody ve svůj prospěch?
Jak posilujete imunitu obvykle vy?
Zdroj: HealthLine, WebMD