Hlavní obsah

Většina Čechů skladuje med naprosto špatně. Díky této metodě si zachová vynikající vlastnosti

Foto: Zaereth / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Med ve sklenicích

O medu se traduje, že se nikdy nezkazí. Špatné skladování však snižuje jeho kvalitu a zkazit se vám nakonec skutečně může.

Článek

Med je již po tisíciletí užívaný jako pochutina, potravina i lék. Pomáhá při léčbě kašle, zlepšuje chuť čaje i sladkých pokrmů a uplatňuje se i při zevní aplikaci, například při léčbě popálenin či kožních problémů. K využití jeho potenciálu je však potřeba, aby byl med kvalitní a samozřejmě nezkažený. A k tomu je zapotřebí vědět, jak jej správně skladovat.

Med vydrží i tisíce let

Med je jednou z mála potravin, které se mohou pochlubit téměř neomezenou trvanlivostí. Má nízký obsah vody a vysoký podíl cukru, takže se v něm bakterie a mikroorganismy nemohou snadno množit. Je to vlastně přírodní konzervant. Navíc obsahuje enzymy produkované včelami, které mají antimikrobiální vlastnosti. Může vydržet tedy neskutečně dlouhou dobu.

Vědci zjistili, že dokonce i med, který byl nalezen v egyptských hrobkách, je i po tisících letech stále jedlý. Přesto med může časem zkrystalizovat nebo změnit barvu a chuť, což ovšem stále neznamená, že je zkažený. Ale i k tomu může za jistých okolností samozřejmě dojít. Pokud však med uchováváte správně, tedy v hermeticky uzavřené nádobě na suchém a tmavém místě, může vydržet téměř neomezeně dlouho.

Správné skladování medu není žádná věda

Podle renomovaných včelařů je při skladování medu potřeba dodržovat jen pár jednoduchých zásad. Med byste měli uchovávat v uzavřené, ideálně skleněné nádobě a to při pokojové teplotě. Tak vám skutečně vydrží i desítky let. Pokud med mění barvu, krystalizuje nebo se dokonce kazí (fermentuje), je to pravděpodobně způsobeno jednou z následujících chyb:

  • Vystavujete med přímému slunečnímu záření: Sluneční záření může ovlivnit barvu a chuť medu, proto je lepší jej skladovat na tmavém místě, například ve spíži.
  • Skladujete med v chladničce: Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu, což sice nemění jeho kvalitu, ale jeho konzumace je pak obtížnější a méně příjemná. Med však můžete bezpečně znovu rozehřát v teplé vodě.
  • Necháváte med otevřený: Vlhkost z okolního prostředí se dostává do medu, což může způsobit jeho fermentaci a změnu chuti. V krajním případě med zcela zfermentuje a zkazí se. Zkažený med pak dle odbornice na bezpečnost potravin Kimberly Baker poznáte skutečně snadno, je cítit po kvašení (jako alkohol) a na povrchu se mu tvoří pěna nebo růžový sliz. Takový med už není pro konzumaci vhodný a je třeba jej vyhodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz