Článek
Med je již po tisíciletí užívaný jako pochutina, potravina i lék. Pomáhá při léčbě kašle, zlepšuje chuť čaje i sladkých pokrmů a uplatňuje se i při zevní aplikaci, například při léčbě popálenin či kožních problémů. K využití jeho potenciálu je však potřeba, aby byl med kvalitní a samozřejmě nezkažený. A k tomu je zapotřebí vědět, jak jej správně skladovat.
Med vydrží i tisíce let
Med je jednou z mála potravin, které se mohou pochlubit téměř neomezenou trvanlivostí. Má nízký obsah vody a vysoký podíl cukru, takže se v něm bakterie a mikroorganismy nemohou snadno množit. Je to vlastně přírodní konzervant. Navíc obsahuje enzymy produkované včelami, které mají antimikrobiální vlastnosti. Může vydržet tedy neskutečně dlouhou dobu.
Vědci zjistili, že dokonce i med, který byl nalezen v egyptských hrobkách, je i po tisících letech stále jedlý. Přesto med může časem zkrystalizovat nebo změnit barvu a chuť, což ovšem stále neznamená, že je zkažený. Ale i k tomu může za jistých okolností samozřejmě dojít. Pokud však med uchováváte správně, tedy v hermeticky uzavřené nádobě na suchém a tmavém místě, může vydržet téměř neomezeně dlouho.
Správné skladování medu není žádná věda
Podle renomovaných včelařů je při skladování medu potřeba dodržovat jen pár jednoduchých zásad. Med byste měli uchovávat v uzavřené, ideálně skleněné nádobě a to při pokojové teplotě. Tak vám skutečně vydrží i desítky let. Pokud med mění barvu, krystalizuje nebo se dokonce kazí (fermentuje), je to pravděpodobně způsobeno jednou z následujících chyb:
- Vystavujete med přímému slunečnímu záření: Sluneční záření může ovlivnit barvu a chuť medu, proto je lepší jej skladovat na tmavém místě, například ve spíži.
- Skladujete med v chladničce: Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu, což sice nemění jeho kvalitu, ale jeho konzumace je pak obtížnější a méně příjemná. Med však můžete bezpečně znovu rozehřát v teplé vodě.
- Necháváte med otevřený: Vlhkost z okolního prostředí se dostává do medu, což může způsobit jeho fermentaci a změnu chuti. V krajním případě med zcela zfermentuje a zkazí se. Zkažený med pak dle odbornice na bezpečnost potravin Kimberly Baker poznáte skutečně snadno, je cítit po kvašení (jako alkohol) a na povrchu se mu tvoří pěna nebo růžový sliz. Takový med už není pro konzumaci vhodný a je třeba jej vyhodit.
Zdroj: SmithsonianMag, SiouxHoney, MarthaStewart, Události247