Článek
Určitě to také důvěrně znáte: Stačí projít kolem pečivového koutku v supermarketu a nákupní košík se rázem plní houskami, které jsme původně vůbec neměli v plánu koupit. Jenže pozor – ne všechno, co voní čerstvě, bylo opravdu právě upečeno. Naštěstí se i o tohle stará vládní vyhláška, takže situace v obchodech by měla být zase o něco přehlednější. Jenže…
Zmražené ≠ čerstvé
Podle platných pravidel už nesmí být rozmrazované nebo jen dopékané pečivo vydáváno za čerstvé. Překvapení? Ani ne. Prodejci musí přesně uvádět, jestli je pečivo:
- „rozmrazené“ – pokud už bylo předem upečené a pak jen rozmrazené,
- nebo „ze zmrazeného polotovaru“ – pokud bylo dopékáno z předpřipraveného těsta.
Pokud takové označení chybí, výrobek nesmí být prodáván, jak uvádí na svém webu SZPI. A když se to stane? Hrozí pokuta až 3 miliony korun. Zákazníci by se tedy měli v nabízených druzích a jejich zpracování mnohem lépe orientovat. Bohužel zkušenosti z obchodů jsou jiné. Když tato vyhláška vešla před několika lety v platnost, dalo se tohle označení poměrně dobře dohledat prakticky na všech regálech.
Ale dnes? Jak se naše redakce přesvědčila, situace bývá v obchodech leckdy opravdu tristní. Cedulky se slovem „rozmrazeno“ bývají někdy příliš malé, nebo (a to je ještě lepší) zcela chybí. Pokud se prodavačky zeptáte, odkáže vás buď na plakátek vylepený někde za rohem, anebo vám donese popis pečiva (včetně například alergenů) někde zezadu. Bývá to v praktickém sešitku. V pěti případech jsme jednou uviděli plakátek, třikrát dostali informace od prodavačky (když už se nám ji povedlo odchytit) a jednou jsme nedozvěděli nic. Prodavačka sice přiznala, že to někde vzadu asi je, ale že vůbec netuší kde. Prý tu pracuje jen chvíli a vedoucího tu nemá. A tohle už rozhodně na pokutu je.
Proč na tom záleží?
Rozdíl mezi skutečně čerstvým a rozmrazovaným pečivem není jen v tom, kdy bylo upečeno. Jde i o složení. Tradiční pečivo má totiž obvykle složení velmi jednoduché – mouka, voda, sůl, droždí. Nic víc obvykle k úspěchu není třeba (což moc dobře ví každý, kdo si někdy zkusil chleba anebo rohlíky upéct doma). Zato zmražené polotovary často obsahují různé stabilizátory, emulgátory a kypřidla, která pomáhají těstu zvládnout zmrazení a následné dopékání. A ty pro naše tělo nemusí být právě dobré.
Co je podle zákona opravdu čerstvé?
Podle definice je čerstvé to nebalené pečivo, které bylo vyrobeno a upečeno bez přerušení technologickým zásahem, předestírají definici stránky Bezpečnost potravin. Pod tímto slovním spojením si můžeme představit většinou právě zmrazení nebo jiné prodlužování trvanlivosti. Takové pečivo musí být nabídnuto k prodeji do 24 hodin od upečení – a do stejné doby by se mělo zkonzumovat (výjimku mají některé druhy chleba, u něj se počítá s delší trvanlivostí).
Jaké pečivo kupujete nejčastěji vy?
Zdroj: Autorský text, SZPI, Bezpečnost potravin