Hlavní obsah
Lidé a společnost

V 90. letech se nad Miličínem vznášela záhadná zářící koule, která pronásledovala místní obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mahtomj / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Když se mluví o mimozemské civilizaci nebo o úkazech UFO, automaticky předpokládáme, že to bude v Americe. Ale i nad Evropou se dějí nevysvětlitelné věci. Počátkem 90. let se jeden takový případ stal u nás, přímo nad Miličínem.

Článek

Psal se rok 1991, byl začátek července. Pro obyvatele Miličína to zatím byl den jako každý jiný. Ale to se mělo záhy změnit. Jedna z obyvatelek obce vypověděla, že jí kolem 22. hodiny upoutala záře, která osvětlila prostor před její chatou. Záře byla podle svědkyně tak silná, že rozeznala jednotlivé sazenice i dokázala spočítat lístky na růžích. Přišlo jí, že záře vychází odněkud z větší dálky.

V pořadu Nedělní ráno z roku 1993 se k celému případu vyjádřila jiná očitá svědkyně, která měla se zjevením daleko intenzivnější zážitek. Popisovala, že šla se svou sestřenicí a její kamarádkou venčit psa na cestu mezi poli, kde nebylo žádné osvětlení. S předchozí výpovědí se shoduje v pozorování nebývalé záře, která osvítila celé pole a okolí. Nejprve si obě svědkyně myslely, že vychází Měsíc, ale vzápětí jim došlo, že je to na Měsíc příliš veliké.

Obě ženy byly úkazem vyděšeny a když jim přišlo, že se k nim blíží, tak se raději obrátily a vydaly se směrem domů. Velká zářící koule jako by je pronásledovala, i když změnily směr. Kamarádka sestřenice byla jako zhypnotizovaná. Chvíli šla dokonce za světlem, přestože na ní obě volaly. Nereagovala. Až poté se k nim připojila s tím, že je slyšela, ale nemohla nic dělat.

Rudá záře, která mezitím zesvětlala, je pronásledovala až do vesnice, kde už stál hlouček dalších osob, které sledovaly, co se to tam vlastně děje. Ve vesnici se tajemná koule pohybovala přímo nad domy. Podle mnohých svědectví se vždy na chvíli zastavila nad jedním domem a pak se přesunula k jinému. Stejný hypnotický stav, jako předtím jedna z kamarádek, zažil ve vesnici i jeden chlapec. Nic neřekl, nikoho neposlouchal a šel za světlem.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Miličín je jinak klidnou a pokojnou vesnicí

Jiné svědectví popisuje, že je v noci probudila neobvyklá záře. Když otevřeli okno, měli tuto zářící kouli přímo na dvoře. Byli z toho k smrti vyděšení. Jiní zase ve velké záři viděli něco, co jim připomínalo postavy, které vypadaly jako lidské. Podle nich byla jedna z nich ohromná, přibližně třímetrová a měla u sebe nějaké zvláštní zvíře. Shodou okolností v blízké obci Mezná v půl třetí ráno tvrdila jedna z místních pracovnic, že potkala třímetrového muže se psem. Trochu zvláštní náhoda.

Úkaz zářící koule viděl i starosta Mezné se svou manželkou. Vraceli se té noci domů a jeho žena tvrdila, že ji zářící koule pozoruje. V Miličíně pak došlo ještě k jednomu zvláštnímu úkazu. Nad chalupou muže, který zde trvale nepřebíral, se koule zastavila na trochu delší dobu. Vystoupily z ní prý dvě postavy, které jako by něco na střeše domu něco opravovaly. Pak zase zmizely. Všichni sousedé to okamžitě majiteli domu telefonovali. Ten tak za onu noc přijal desítky telefonátů o tom, že se u jeho chaty něco děje. Koule z vesnice zmizela až nad ránem.

Podivnosti se do Miličína a okolí vrátily ještě v prosinci téhož roku. Jedna z místních žen jela na chatu pro jablka. Ten den bylo asi 30 cm sněhu. Cestu si prošlapávala sama, nikdo v tom sněhu ten den ještě nešel. Ale před svojí chatou našla 6 zvláštních stop, které vycházely odnikud a zase zničehonic v neznámu mizely. Podle její výpovědi se stopa nepodobala žádnému zvířeti, byla velká asi 21 na 12 cm, z čehož 7 cm tvořily prsty nebo drápy. Ty byly pouze čtyři.

Jeden ze svědků uvedl, že celou věc přijel vyšetřovat někdo z Prahy, ale že ho pak již nikdy neviděli, takže neví, zda se ve vyšetřování podařilo něco odhalit. Také zvláštní, když případ nikdo nevyšetřoval.

Úkazem se na svém profilu zabývají i badatele.net, neboť se jedná zatím o největší úkaz, který se dá označit jako pozorování UFO. Žádné racionální vysvětlení zatím nebylo předloženo. Nemohl to být Měsíc a nemohl to být v žádném případě ani vrtulník. Tak co to tedy bylo?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz