Hlavní obsah
Umění a zábava

Lady Gaga - Chromatica (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

„Chromatica“ vydané v roce 2020, představuje návrat Lady Gaga ke svým tanečně-popovým kořenům. Zachovává ale její neutuchající kreativitu. Od minulého alba, to je posun jiným směrem.

Článek

Album je dynamickou směsí elektronických beatů, osobní zpovědi a boje s vnitřními démony. Každá skladba je propojena s tématy bolesti, uzdravení a hledání sebe sama, přičemž celkový zvuk je oproti předchůdci spíše elektronický a ubylo živých nástrojů.

Vše začíná předehrou s názvem „Chromatica I“. Orchestrální úvod, který nás uvede do celého příběhu.

„Alice“ je píseň inspirovaná „Alenkou v říši divů“. Lady Gaga zpívá o touze najít svůj „Wonderland“, což je metafora pro duševní mír. Tato taneční skladba přináší okamžitou euforii a jedinečnou atmosféru.

„Stupid Love“ byla prvním singlem z alba. Je plná optimismu a naděje a přináší lehký a chytlavý taneční rytmus. Text se soustředí na jednoduchou touhu po lásce a radosti.

„Rain on Me“ je duet s excelentní Arianou Grande. Hymna o přežití a překonávání bolesti. Elektronický beat a dynamický rytmus písně spolu se zpěvem obou zpěvaček přináší osvěžující a povznášející moment na albu.

„Free Woman“- Gaga zde zpívá o nalezení vnitřní síly a nezávislosti. Je to skladba, která vyzařuje sebevědomí a osvobození. Zároveň přináší silné poselství o emancipaci.

„Fun Tonight“ je podmanivá a melodická skladba o vnitřním konfliktu a bolesti. Gaga zde zpívá o sbych osobních potížích a emocionální boji, který kontrastuje s vnějším vzhledem.

Přichází další mezihra, tentokrát s názvem „Chromatica II“. Orchestrální a dramatický úvod k druhému dějství.

„911“ je velmi osobní skladba skladba o boji s psychickými problémy. Královna popu v ní popisuje i svůj vlastní bojns depresemi. Její taneční beat je kontrastem k temnému textu, což dodává skladbě zvláštní atmosféru a hloubku.

„Plastic Doll“ je kritikou představy o ženách jako o „plastových panenkách“ a zmiňuje tlak společnosti na ženský vzhled a identitu. Píseň je zábavnou, ale zároveň přemýšlivou reflexí genderových norem.

„Sour Candy“ je chytlavá písnička, která vznikla ve spolupráci s k-popovou skupinou Blackpink. Přináší zajímavé spojení dvou směrů tanečního popu. Gaga a Blackpink zpívají, že jsou občas „kyselé“, ale ve skutečnosti chtějí být pochopeny a milovány. Písnička vyšla bohužel, jen jako promo singl.

„Enigma“ je skladba s neuvěřitelnou energií a hypnotickým zvukem. Jedná se o přímý návrat k diskotékové scéně. Gaga zpívá o touze být přijímána pro to, kým skutečně je. Refrén je monumentální ukázkou, co všechno se svým hlasem, královna popu dokáže.

„Replay“ odhaluje, jak královna popu bojuje s traumaty a sebekritikou. Elektronický beat a repetitivní zvuk dokreslují celkovou atmosféru, kdy se cítí být uvězněna ve vlastních vzpomínkách.

Přichází třetí a poslední mezihra s názvem „Chromatica III“. Ta volně přepluje do „Sine from Above“ což je skvělý duet s Eltonem Johnem. Hymnou o touze po uzdravení a víru v sílu hudby. Je to dramatická a mocná skladba, která kombinuje prvky EDM s hlasovými výkony obou legend.

„1000 Doves“ pokračuje tam, kde skončila minulá píseň. Přináší poselství naděje a touhy po svobodě. Gaga zpívá o tom, jak potřebuje pomoc, aby mohla vzlétnout. Tato balada má díky tanečnímu beatu melancholický, ale povznášející zvuk.

„Babylon“ je působivým zakončením celého díla. Extravagantní a tanečně laděná skladba „Babylon“, která se stylizuje do rytmů house music a připomíná hudbu z 90. let. Text jsou zábavnou hrou se slovy a odkazuje na předsudky, společnost i křesťanskou mytologii.

„Chromatica“ je dalším oslnivým střípkem, ze světa královny popu. Album je introspektivní, emotivní a zároveň nabité energií a optimismem. Album vyvažuje témata traumatu a duševního zdraví s euforickou oslavou sebevyjádření, díky čemuž působí jako výjimečný počin v diskografii Lady Gaga.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz