Hlavní obsah
Umění a zábava

Lady Gaga - Harlequin (Recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

„Harlequin“ je zvláštní album, od velice zvláštní zpěvačky. Lady Gaga ztvárnila postavu Harley Quinn ve filmu „Joker: Folie à Deux“ a vydala i vlastní soundtrack.

Článek

„Harlequin“ slouží jako hudební doprovod k filmu „Joker: Folie à Deux“ i když ne tak docela. Vychází i tradiční soundtrack. Zní to všechno trošku zvláštně? U Lady Gaga si na to člověk, musí zkrátka zvyknout.

Původně jsem očekával hudební doprovod, který bude připomínat filmy od DC nebo Marvelu. Vzpomínám na hudební složku Sebevražedného Oddílu, kde si mísila originální tvorba, cover verze ale vše v popovém hávu. Lady Gaga se ale sáhla cover verzích, až na dvě výjimky.

Příběh začíná mírně upravenou verzí písně „Good Morning“, původně výtečně podanou Judy Garland. Lady Gaga však písni dodala svůj osobitý styl a jakousi syrovou energii.říběh začíná mírně upravenou verzí písně „Good Morning“, původně výtečně podanou Judy Garland. Lady Gaga však písni dodala svůj osobitý styl a jakousi syrovou energii.

Druhá píseň nás přesvědčí v tom, kam vše směřuje. Album se nese na vlnách jazzu, swingu a kapky rockové hudby. „Get Happy“ ale přidá i kapku šílenství s kterou se počítalo prakticky od začátku.

„Oh, When The Saints“ a „World On A String“ vykouzlí atmosféru zakouřeného baru, někde v temných koutek Gothamu. Sem ale nepřichází Batman, aby plány překazil, takže zvolna přeplouváme k dalším písním.

„If My Friends Could See Me Now“ je píseň z broadwayského muzikálu „Sweet Charity“ z roku 1966. Poselství o bezmezné zamilovanosti, sem výborně zapadá. Píseň „That’s Entertainment“ působí jako zlomový bod v příběhu, kdy Dr. Harleen Quinzel (Harley Quinn) začíná přijímat svoji novou roli. Lady Gaga zde svým zpěvem, předává myšlenku celé této scény.

„Smile“ je píseň založená na ústřední melodii použité v soundtracku k filmu Charlieho Chaplina z roku 1936. Textu se dočkala, až v roce 1954. Lady Gaga jí podala jako téměř depresivní baladu.

„The Joker “ je píseň Leslie Bricusse a Anthonyho Newleyho. Lady Gaga zde vykouzlila skvělou atmosféru, kdy ukazuje téměř vše, co se svým hlasem dokáže.

„Folie à Deux“ je první originální píseň na albu. Na člověka dýchne atmosféra Disney filmů, což vykouzlí zajímavý kontrast k tématu filmu. Lady zde zní něžně a zranitelně.

„Gonna Build a Mountain“ je píseň, kterou nemůže zazpívat jen tak někdo. Pomalý začátek vyústí i v rychlejší a živější části. Lady Gaga se sní ale popasovala se ctí a vyšla vítězně.

„Close To You“ je píseň napsaná Burtem Bacharachem, Halem Davidem a Cathy Steeves. Lady Gaga píseň však uchopila po svém, což z písně udělalo velmi zajímavou věc, i když jí už nazpívala dlouhá řada umělců.

„Happy Mistake“ je jedna z nejlepších písní, co kdy Gaga nazpívala. Její hlas zní přímo kouzelně. Jedná se o druhou originální píseň k filmu.

„That's Life“ je populární píseň, kterou napsali Dean Kay a Kelly Gordon. Poprvé ji nahrála v roce 1963 Marion Montgomery, která jí vtiskla nezapomenutelné kouzlo. Píseň má povznášející poselství, že i přes životní vzestupy a pády by se člověk neměl vzdávat. Vzhledem k tomu, k jakému filmu jí zpěvačka nazpívala, získala její verze hořká sladkou příchuť.

„Harlequin“ je umělecká vize královny popu, která se plně ponořila do světa Jokera a Harley Quinn. Odkryla zde syrovou energii, působivou atmosféru i kapku šílenství a kreativní svobody.

Zdroje k článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz