Hlavní obsah
Umění a zábava

Nightwish - Wishmaster (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V roce 2000 vypustili finští Nightwish album Wishmaster. Třetí album je velký milník u jakékoliv skupiny. Měli na výběr se buď držet zajetých kolejí, nebo zkusit něco jiného a riskovat

Článek

Finští Nightwish měli v roce 2000 nelehkou pozici. Hvězdná éra Oceanborn končila a byl čas, přijít s něčím novým. Zvolil se zajímavě znějící kompromis

Hned v první písni poznáme, že nastala jen malá změna. „She Is My Sin“ by ale na druhém albu poněkud vyčnívalo. Hned úvodní píseň je totiž poněkud hotovejší a přímočařejší.

Úvod nám naznačil cestu a následující „The Kinslayer“ nás jen ubezpečí a nádechu celého alba. Písnička se držela koncertních setlistů velmi dlouho.

Album se zatím drželo v rychlém tempu. To bylo narušeno, až v pomalejší „Come Cover Me“.

Album servíruje další rychlejší píseň a to „Wanderlust“. Potom ale nastává další zpomalení a tentokrát ještě razantnější.

„Two For Tragedy“ je poněkud méně výrazná, než její předchůdci ale rozhodně se jedná stále o povedenou věc.

Hned následující píseň ale udeří se silou hurikánu. Příval energie s názvem „Wishmaster“. Nejspíše nejpovedenější věc na albu, která nasazuje laťku opravdu vysoko.

Příval energie ale opět trochu uvadá, a to s následující „Bare Grace Misery“ je nudná a zbytečně natahovaná, až za hranice únosnosti.

Po poněkud slabším kousku, nastupuje hravá „Crownless“. Vážnější tvář ale přichází s „Deep Silent Complete. Za zmínku stojí rozhodně úvod písničky, který vykouzlí působivou atmosféru. Jedná se o jediný oficiální singl z alba, což je rozhodně škoda.

Zazní dětský hlásek, který nás uvádí do pochmurné „Dead Boy“s Poem“. Finále alba přichází s působivou „Fantas Mic“. Nejdelší a nejepičtější věc z CD. Jedná se o skvělé zakončení.

Wishmaster je rozhodně povedeným zářezem v diskografii skupiny. Léty ověřené písně, které se v koncertních setlistech, vyskytovaly ještě mnoho let. Není zde jedná píseň, kterou bych označil za vyslovenou vatu. Všechno zapadá na své místo.

Pouze zamrzí vydání jen jediného oficiálního singlu, který se ani nedočkal klipu. Promo singl „The Kinslayer“, situaci moc nevylepšil. To už se ale jedná o čiré hledání chyb.

Nightwish rozhodně nezklamali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz