Hlavní obsah
Zdraví

Raná péče pomůže rodinám s postiženým dítětem. Snažím se, aby přišla včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Pláteník

Konference rané péče EURLYAID v květnu 2023

V květnu jsem prohlásil, že stát selhává v propojování zdravotních a sociálních služeb pro rodiny, kde se narodí dítě s postižením. Od té doby pracujeme na tom, aby každá rodina, která přijme takové mimořádné dítě, dostala maximální podporu.

Článek

Bylo to na Konferenci rané péče EURLYAID v panelu Každý den se počítá, kde se řešila hlavně včasnost a dostupnost služby rané péče pro rodiny s dětmi s těžkým onemocněním či postižením a možnosti zefektivnění současného systému a zajištění co nejvčasnější podpory rodin pečujících o dítě se závažnou diagnózou v České republice.

Raná péče je sociální služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je ohrožen v důsledku nepříznivého zdravotního stavu. Služba je zaměřena na podporu rodiny a podporu vývoje dítěte s ohledem na jeho specifické potřeby. Služba obsahuje základní činnosti jako výchovné, vzdělávací a aktivizační aktivity, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Zkuste si tu situaci představit. Několik měsíců se těšíte. Jako rodina se chystáte na nový přírůstek. Po narození ale chvilky radosti vystřídají chvíle pochybností, obav a starostí o to, co bude, jak to zvládnete. Na závažnou diagnózu se nedá připravit. Nevíte, co dělat. Systém je nepřehledný, neorientujete se, nevíte, na koho se obrátit. V tu chvíli je tu pro vás raná péče. Když dorazí včas, pomůže se situací doma, s nastavením péče, s hledáním služeb, se vzděláváním, s komunikací v rodině. Problém ale je, že často k rané péči rodina dojde mnohem později, třeba až ve 3 nebo 5 letech věku dítěte. To ji vystavuje náročným zkouškám, zbytečně.

Foto: Václav Pláteník

Věk dítěte v době prvního kontaktu RP pro děti s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením včetně dětí s PAS rok 2018-2021 (zdroj: Společnost pro ranou péči)

Hned v červnu 2023 jsem proto svolal ke kulatému stolu odborníky z řad praktických i nemocničních pediatrů, zdravotních sester, poskytovatelů rané péče a zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí. Vytvořili jsme seznam opatření, které pomohou situaci postupně zlepšit. Od spolupráce při vzdělávání pediatrů, vystupování na kongresech, přes větší osvětu až po doplnění lékařských zpráv. Z druhé strany zase pracuje MPSV na lepším plánování a financování služeb a vyšších kapacitách v regionech.

Foto: Václav Pláteník

Kulatý stůl s odborníky na téma raná péče, MZd 22.6.2023

Včasný zásah rané péče pomůže dětem prospívat i s náročnou diagnózou. Rodinám pomůže se v nové situaci zorientovat a zvládnout nápor. Manželům pomůže zůstat spolu a nést výzvy společně. Musí ale dorazit včas.

Autor je náměstek ministra zdravotnictví a člen Evropské asociace pro ranou péči EURLYAID

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz