Hlavní obsah
Umění a zábava

Rock Castle rozvášnil davy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Staněk

Do Moravského Krumlova dojeli opět po roce metaloví fanoušci. Konal se tam již třetí ročník festivalu Rock Castle.

Článek

Program nabízel mnohé

Program začal ve čtvrtek v 15:00 vystoupením mongolské kapely Uuhai. Jejich zajímavostí je, že spojují rockovou hudbu s tradičním hrdelním zpěvem, který je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Také využívají místního strunného smyčcového nástroje morin khuur, též zvaného horsehead fiddle. Pro tento nástroj jsou typické dvě struny a vyřezaná koňská hlava na těle nástroje. Musím říci, že tato kapela byla velmi příjemným osvěžením festivalu. Stejně jako The Hu na Masters of rock. Pořádající agentura Pragokoncert by mohla zvát více takových netradičních kapel.

Následovali Tri State Corner. V kapele jsou členové z Německa, Řecka a Polska. Během jejich show nebyl moc slyšet, tedy alespoň ze začátku. Nicméně toto představení patří mezi ty slabší. Pod pódiem stálo méně lidí než na předešlé Uuhai.

Další námi navštívenou kapelou byli intergalaktičtí bojovníci Gloryhammer. Už ale s novým zpěvákem Michaelem Sozosem, který nastoupil do kapely v roce 2021. Z tohoto vystoupení jsem mírně na rozpacích. Michael je jistě technicky zdatný zpěvák, nicméně starší písničky nedokáže vyzpívat jako předešlý zpěvák Thomas. Tento názor jsem mezi fanoušky slyšel vícekrát.

Po Gloryhammer následovali Beast in Black. Jejich vystoupení mne nezaujalo.

Poslední kapelou, kterou jsme shlédli, byla U.D.O. Jejich show řadím na vrchol celého festivalu. Zpěvák Udo Dirkschneider umí krásně pracovat s lidmi. Setlist byl vyvážený, zazněly starší i novější hitovky. Osobně bych zmínil například skvělé Never Cross My Way, 24/7, Independence Day nebo Metal Never Dies. Také potěšila účast Petera Baltese známého z kapely Accept. Peter se k Udovi přidal v průběhu roku 2022. Jediná výtka k tomuto vystoupení je fakt, že na začátku byl zvuk velmi špatný. Nejprve byl mikrofon vypnutý, po zapnutí byl zpěv slyšet velmi málo. Velmi slabý zvuk měla ze začátku i kytara Andreye Smirnova. To ale není problém kapely, jako spíš problém zvukaře.

Po „Udovi“ vystoupila ještě kapela Skalmöld.

V pátek začala produkce už v jedenáct hodin. Vystoupili Rimortis, Eagleheart a Even Flow. Naší první navštívenou kapelou v tento den byla Ya Banished Privateers. Tito švédští piráti byli velmi příjemným objevem celého festivalu. Nejedná se o typickou metalovou kapelou. Členové hrají na cujon, housle, akustické kytary nebo harfu. Přesto metalisté si jejich vystoupení užili, na jejich hudbu řádili a skákali. Na poslední písničku recesisté dělali kolem řádícího publika vláček.

Následovali maďarská Daldria, která zde předvedla svůj folkmetal. Po „privatýrech“ jejich vystoupení působilo slaběji. Byť i tato kapela má zajímavé písničky nejen k poslechu.

Po drobném odpočinku a občerstvení v kavárně Z&M v centru města přicházíme na konec vystoupení Visions of Atlantis. Bylo vidět, že se kapela těší poměrně velké popularitě. Lidé si jejich vystoupení užívali.

Po krátké přestavbě ale na pódium přichází skotští Alestorm. Ti předvedli velmi živelnou show. V rámci jejich kulis vévodila již tradičně velká nafukovací kachna. Během svých 70 minut zahráli jak starší tak novější písničky. Nechyběly pecky jako Keelhauled, No Grave but Sea, Mexico nebo P.A.R.T.Y. Z jejich hitovek vynechali jen Nancy, the Tavern Wench. U té jsem si říkal, že je jejich stálice. Nejenom mi tato písnička chyběla. Při přídavku zpěvák poznamenal, že zjistili, že mají více času než předpokládali, tak zahráli jednu píseň, která měla zaznít před přídavkem. Po jejich vystoupení ze záznamu zazněla titulní zpívaná znělka z animovaného seriálu My z Kačerova.

Po Alestorm vystoupili ještě Hammerfall a Twilight Force.

V sobotu velcí tahouni byli německá kapela Brainstorm, metalová královna Doro z Německa nebo švédští Amaranthe. Dále vystoupili Serious Black, Dynazty, Frozen Crown, Dragonhammer a další.

Zázemí, stánky a další vyžití

Areál festivalu patří mezi jedny z nejlepších u nás. Festival se koná v zámeckém parku v Moravském Krumlově, díky čemuž je zde hodně stínu. Pódium a část areálu je na rovince, která přechází v mírný svah. Je tedy hezky vidět na dění i zezadu.

Nechyběly ani stánky s různým občerstvením. Návštěvníci si mohli vybrat z nabídky langošů, hranolek, sladkých i slaných palačinek, burgrů a steaků, klobás a párků v rohlíku. Ve stánku Královského chleba měli přichystány škvarkové placky, vdolky a hlavně pořádné krajíce chleba s různými pomazánkami, například škvarkovou nebo pažitkovou. Zájemci mohli ochutnat i řecké nebo indické jídlo.

Byly zde i stánky s pitím a také festivalová kavárna. Ceny pití byly poměrně vysoké, půllitr čisté vody stál 45 korun, pivo od 60 do 75 korun.

Další méně pozitivní věcí je nedostatek míst na sezení. To je ale stálice snad každého festivalu. Také bych zmínil bezkontaktní placení na festivalu. První věcí je, že stánek na dobíjení čipu byl pouze venku před vstupem do areálu. To mi přijde poněkud nepraktické. Když dojdou někomu finance na čipu, musí jít ven si dobýt a pak zpět přes kontrolu. Další nevýhodou tohoto systému je, že člověk po skončení festivalu musí myslet na případné vrácení peněz a řešit tuto refundaci.

Pro zájemce z řad návštěvníků byly domluvené prohlídky zámku. Byla možnost jít na Slovanskou epopej nebo ne výstavu fotek Jana Saudka a na vyhlídku na věži.

I přes několik výtek se jednalo o celkem podařený ročník, počasí přálo a lidé si festival užili.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz