Hlavní obsah
Cestování

Unikátní Kovozoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Staněk

Kovozoo

Nějakou zoologickou zahradu každý z nás určitě navštívil. Zoologických zahrad, zookoutků nebo faunaparků je v Česku nepočítaně. Jedna z nich je ale unikátní. Všechna zvířata jsou z kovu.

Článek

Krátce o Kovozoo

Konkrétně se jedná o Kovozoo, která se nachází ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Jak jsem psal, zvířata jsou vyrobena z kovu, resp. ze šrotu. Samotná zoo byla otevřena 21. 4. 2012 a nachází se v prostředí 130 let starého bývalého cukrovaru.

Cílem Kovozoo je dokázat všem návštěvníkům, že i z na první pohled nepotřebných materiálů lze vytvořit věci krásné nebo užitečné.

Nejenom zvířata, dokonce veteráni

Před vstupem návštěvníky uvítá maják a loď, které jsou návštěvníkům přístupné. Tak můžete vidět z výšky krásně celý areál. A pokud vám nestačil pohled z majáku, můžete si projít vyhlídkové plošiny přímo v jejím areálu.

Celkem se v zde nachází více než 400 zvířat. Například tu najdete tunového nosorožce, medvěda, slony, žirafy, lenochoda, tučňáky, stejně tak i nám známé domácí zvířata jako jsou krávy nebo prasata. A jako zpestření tu můžete najít i mimoně nebo transformera. A pokud by se vám kovová zvířata omrzela, nezoufejte. Najdete tu i malý koutek s živými kozami a ovcemi.

Dále je v areálu i kovová vrba, která se pyšní váhou 4 tuny a výškou 7 metrů. Na větve, které jsou vyrobeny z 1300 metrů dlouhého řetězu, návštěvníci mohou zavěsit jako listy visací zámky. A třeba je tato vrba i kouzelná a díky zavěšení zámku může splnit vaše tajné přání.

Ve spolupráci s Veteran Car Clubem Uherské Hradiště můžete rovněž v jedné z budov navštívit rozsáhlé muzeum veteránů. V této expozici naleznete na 60 kusů aut. Co se jejich stáří týče, nejstarší si pamatuje začátek 20. století. To nejmladší zase 70. léta. A pokaždé, co muzeum navštívíte, můžete najít nová auta, neboť se exponáty obměňují.

Krom toho všeho můžete obdivovat také nepřeberné množství exponátů průmyslové a hasičské techniky, secí a žací stroje, mlátičky obilí, fukary a jiné zemědělské stroje. Takto jejich příběh zde krásně pokračuje dál.

Další informace

Samozřejmostí je i možnost občerstvení. Nachází se tu jídelna, která připravuje různé hotovky nebo české klasiky, nebo kavárna, kde si můžete dát koláče nebo palačinky.

Kovozoo má otevřeno každý den po celý rok a vstupné v době psaní tohoto článku činí 150 korun.

Všechny informace jsou k dispozici na webových stránkách zoo: https://www.kovozoo.cz/

Parkoviště se nachází v blízkosti a je zpoplatněno 50 korunami za auto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz