Hlavní obsah
Zdraví

Úpal nebo úžeh? Jaký je v nich rozdíl, jak jim předejít a čím si případně ulevit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V letních měsících se s nimi můžeme potkat všichni, úpal nebo úžeh jsou nepříjemná onemocnění. V článku si rozebereme, jaký je mezi nimi rozdíl a co dělat, abychom se takovému nepohodlí vyhnuli.

Článek

Úpal

Úpal je stav, kdy dochází k celkovému přehřátí organismu, i bez slunečního záření. Způsobuje ho horko a nedostatečný přívod vzduchu. Proto k tomuto stavu může dojít i bez pobytu na přímém slunci, např.: přetopené místnosti, nevětraný prostor a nadměrná vlhkost vzduchu. Velkou roli také hraje nedostatečný přísun tekutin nebo nošení neprodyšných oděvů. Z těchto důvodů se poté může stát, že tělo není schopné vytvořit dostatečné množství potu pro své ochlazení a dochází tak k přehřátí organismu.

Úžeh

Naopak úžeh se definuje jako přehřátí mozku, ke kterému dochází vždy kvůli slunečnímu záření, úžeh je tedy ten obávaný letní strašák. Dochází k němu nejčastěji při dlouhém pobytu na slunci (zejména v tropických teplotách), kdy nejsou dodrženy zásady pobytu na slunci – pokrývka hlavy, omezení pobytu na slunci přes poledne a již zmiňovaný pitný režim. V těchto případech jsou nejvíce ohroženi zejména děti a senioři a je dobré myslet i na své domácí mazlíčky.

Jak se vyhnout úpalu, jeho příznaky a jak od nich ulevit

Základem obou onemocnění je dostatečný přísun tekutin. Důležité je myslet na to, že dodávat tělu tekutiny je potřeba průběžně bez ohledu na pocit žízně, které je už fyziologickým varováním nedostatku vody v organismu.

Není vhodné dlouho setrvávat v místnostech, které jsou přehřáté nebo se v nich nachází vysoká vlhkost ve vzduchu, primárně by mělo docházet k pravidelné obměně ovzduší větráním. Pokud je místnost nevětratelná, jako řešení se nabízí pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu, ať už ve formě procházky nebo oběda.

Mezi nejčastější příznaky úpalu, které se objevují již během působení vysoké teploty patří:

  • Bolest hlavy
  • Horečka
  • Zrychlené dýchání

V těch závažnějších případech se můžete setkat i se:

  • Zmateností
  • Svalovými křečemi
  • Šokovými stavy
  • Ztrátou vědomí

První pomocí pro postiženého je přemístění na chladné a dobře větratelné místo, dostupný dostatek tekutin a případné ochlazení studenou koupelí nebo otíráním studenou vodou. K ulevení se doporučuje i poloha vleže se zdviženými nohami.

Jak se vyhnout úžehu, jeho příznaky a jak od nich ulevit

Při pobytu na slunci je vhodné dodržovat běžné zásady jako je vhodná pokrývka a ochlazování hlavy, častý pobyt ve stínu a již zmiňovaný pitný režim. Vyhnout byste se také měli pobytu na slunci v poledních hodinách a fyzicky náročným aktivitám. Optimálně zapomeňte na přiléhavé oblečení z neprodyšných materiálů, kvůli kterým je ochlazování pro tělo náročnější.

Rizikové skupiny, jako jsou děti a senioři by měli být pod dohledem. Děti si neuvědomují riziko úžehu, a naopak senioři mají sníženou potřebu pít, takže může dojít k rychlé dehydrataci.

Mezi nejčastější příznaky úžehu, které mohou přijít až po několika hodinách, patří:

  • Bolest hlavy
  • Slabost/Nevolnost až zvracení
  • Ztuhnutí šíje
  • Suchá a horká kůže
  • Horečka

Mezi první pomoc, stejně jako u úpalu, patří ochlazování postiženého a to hlavně v oblasti hlavy, přesunutí na chladné místo bez slunce a dostatečný příjem tekutin.

Úpal/úžeh a mazlíčci

Naši domácí mazlíčci jsou na tato onemocnění stejně náchylní jako mi lidé. Proto se snažte veškeré venkovní aktivity plánovat v ranních a večerních hodinách, kdy je méně slunečního záření a zároveň bývá chladnější vzduch. Samozřejmostí by měl být dostatek optimálně chladné vody a čerstvého vzduchu ve vnitřních prostorách. Na trhu jsou dnes i dostupné chladící podložky a také plně postačí zapnutý větrák.

Zdroj informací: První pomoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám