Hlavní obsah

Nacisté chtěli v Kateřinské jeskyni vybudovat továrnu na zbraně. Zabránil jim v tom odvážný správce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Moravský kras v České republice je místo, které stojí za návštěvu. Kromě krásného přírodního okolí nabízí i mnoho historických útvarů a neobjevených skrýší. Dnes se podíváme na Kateřinské jeskyně.

Článek

Nacisté měli velké plány

Vše se začalo odehrávat během druhé světové války. Nacisté se totiž snažili vybudovat mnoho úkrytů pro své zbraně. Do cesty jim přišly i rozlehlé Kateřinské jeskyně, které se nachází v Moravském krasu. Nechybělo málo a dnešní chlouba státu mohla být srovnána se zemí. Historie tohoto místa je opravdu bohatá a dnes neslouží jen jako krásná přírodní okrasa. Jak to tedy vlastně bylo? Kolem roku 1941 se tehdejší sdružení Hitlerjugend rozhodlo zabrat si hotel naproti domu Suchánkových. Suchánkovi byli obyčejní lidé, kteří vychovávali dva syny. Když však mladí nacisté a příslušníci sdružení mlátili mladší kluky, tatínek Suchánkových to nenechal být. Jako správce areálu a Kateřinské jeskyně se rozhodl, že se proti tomuto chování postaví. Vše nahlásil vedení Hitlerjungendu, ale dostal se tím do velmi nepříjemné pozice. Jako člen odboje totiž spolupracoval s partyzány a nikdo o tom neměl vědět.

Podzemí mělo být bezpečné

Když se blížil konec druhé světové války, německá armáda se rozhodla vybudovat opevnění v okolí Moravského krasu, které mělo sloužit jako jejich útočiště pro odstřelování Rudé armády, která se čím dál tím rychleji přibližovala k tomuto místu. Nacisté však netušili, že otec Jana Suchánka se rozhodne spolupracovat s Rudou armádou, předal sovětskému velení plány na opevnění a doufal, že tím Kateřinskou jeskyni zachrání. Během té doby totiž nacisté začali budovat muniční sklad, který měli naplněn zbraněmi až do stropu. Nacisté si podzemí v kateřinských jeskyní vybrali záměrně. Podle nich bylo podzemí nejbezpečnějším místem na úkryt zbraní, které chtěli schovat před nepřítelem. Proto také hledaly vhodné prostory, mezi něž patřila různá́ sklepení, opuštěné štoly, tunely, jeskyně apod. V případě nepřátelského útoku mělo tyto tajné továrny sloužit i jako útočiště pro vojáky, kteří se před nepřáteli chtěli bezpečně ukrýt.

Smutný osud rodiny

Tatínek dvou chlapců dostal za svůj čin od sovětské armády vyznamenání, kterým byla velká červená hvězda. Jen díky této hvězdě strávil ve vyšetřovací vazně jen tři měsíce. Jenže ani to rodině nezajistilo privilegia a klidný život. Komunisté se však na tuto rodinu zaměřili a začali je hlídat více než jiné rodiny. Někteří lidé si navíc nepřáteli, aby se správce areálu vrátil ke své pozici. Proto se rodina musela z města odstěhovat. Nakonec si Suchánkovi pořídili domek v Liberci, který zde zanechali odsunutí němečtí obyvatelé. Nakonec jeho otce poslali na převýchovný tábor, kde musel tvrdě pracovat, lézt po skalách a dostával několik ran holí na nahé tělo.

Zdroje tohoto článku: Paměti.cz, správa jeskyní, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám