Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: pět románů ze života hereček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Životy hereček bývají stejně dramatické jako jejich role ve filmech… leckdy i více! Některé z níže zmíněných knih pracují se skutečnými osobnostmi, jiné vytvářejí vlastní, neméně zajímavé hrdinky.

Článek

Hlavní role (Vítězslav Jareš)

Vítězslav Jareš poutavě zachycuje nelehký život herečky, která postupem let učinila nejedno špatné rozhodnutí, což se negativně podepsalo na jejím pracovním i osobním životě. Kniha věrohodně zobrazuje události minulých desetiletí a hlavní hrdinka působí živoucím dojmem, jako opravdová osoba z masa a kostí. Pokud vás aspoň trochu zajímá náhled do hereckého života, Hlavní role je výborné čtivo, které doporučuji!

Jednoho dne, možná… (Lauren Graham)

Lauren Graham je nejznámější díky své roli Lorelai v seriálu Gilmorova děvčata, ale je i šikovná spisovatelka. Aspoň soudě podle tohoto románu, který zachycuje život nepříliš úspěšné herečky Fran. Oproti Hlavní roli je román o něco humornější a optimističtější, leč stále dostatečně realistický a díky zasazení do 90. let i příjemně nostalgický, aniž by působil kýčovitě. Navíc je vysoce čtivý a rychle uteče.

Docela by mě zajímalo, jestli se při psaní románu Lauren Graham nechala inspirovat svými vlastními zkušenostmi. Ale ať už je tak či onak, Jednoho dne, možná… je kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Dost možná vám vlije novou krev do žil, protože ukazuje, že i když věci zrovna nejdou podle plánu, není to důvod se hroutit.

Noc s Audrey Hepburnovou (Lucy Holliday)

  • série: první díl série Libby Lomax

Půvabně oddechová Noc s Audrey Hepburnovou se točí kolem Libby, jejíž život není žádná sláva… aspoň dokud se v jejím bytě neobjeví legendární herečka Audrey Hepburn, která jí začne udílet rady.

Kniha je vtipná, svižně odsýpá a přiměje k zamyšlení. Obě hrdinky jsou sympatické, s Libby se dá ztotožnit a Audrey působí stejně okouzlujícím dojmem na stránkách tohoto románu jako ve svých filmech. Navíc se příběh odehrává v Londýně, což je další velké plus.

Jednoduše nemám co vytknout a jde o další kousek, který by si zejména ženské čtenářky neměly nechat ujít. Česky vyšel i druhý díl Noc s Marilyn Monroe, ale jednička je zábavnější díky hlubšímu ponoření do světa herectví.

Údolí panenek (Jacqueline Susann)

Hollywood jako země zaslíbená, v níž každý dospěje ke šťastnému konci? Dnes již klasické Údolí panenek ukazuje, že to tak v praxi nefunguje a aby se člověk dostal na vrchol, bude muset cestou nemálo věcí obětovat, možná dokonce všechny, na nichž doopravdy záleží.

Příběh je to hořkosladký, intenzivní a obývaný třemi rozdílnými ženskými hrdinkami, jejichž životní dráhy ilustrují odvrácenou stránku Hollywoodu 60. let. Údolí panenek vytváří silnou atmosféru a dokáže přimět k zamyšlení. Mohu doporučit všem, zejména pokud vás tato časová éra či prostředí modelek, hereček a zpěvaček zajímá.

Marlene (C. W. Gortner)

Neplánovala jsem to, ale dívám se, že se mi z tohoto článku stal přehled knih o silných ženských postavách. Marlene Dietrich je jednou z největších legend světového filmu a román Marlene zachycuje její život ve vší parádě - s jeho zářivou i odvrácenou stránkou.

Ať už máte tuto herečku rádi anebo ne, kniha odsýpá, zavede do lákavého prostředí a navíc reflektuje ducha doby, v níž se příběh odehrává. Přijde mi, že na českém trhu román zapadl, což je škoda, protože za přečtení rozhodně stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz