Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Studenti oboru Podnikání založili ve Vlašimi studentské firmy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Jantošová, učitelka vzdělávacího programu JA Studentská firma

Přehled studentských firem založených studenty SOŠ a SOU ve Vlašimi

Již čtvrtým rokem se studenti SOŠ a SOU ve Vlašimi učí podnikavosti a jejich nadšení a elán, který vždy výuku doprovází, ukazuje, že toto je správná cesta.

Článek

Vzdělávací program JA Studentská firma, do kterého se škola přihlásila, umožňuje studentům rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti a přibližuje jim samotný charakter podnikání v tržní ekonomice. Studenti se ve svých studentských firmách, které si sami zakládají, učí zodpovědnému podnikání, které znamená nejenom úspěšně podnikat, ale i zároveň myslet na sociální a ekologické zájmy.

Všichni ve škole s radostí očekávali, s jakými podnikatelskými nápady se letos studenti předvedou a kolik firem celkem představí.

V rámci předmětu Podnikatelská praxe studenti oboru Podnikání založili pět studentských firem. Každá firma přišla s originálním nápadem a očekává, že jejich roční cesta podnikáním bude úspěšná.

Firma BEADS BY NEEDS je dívčím týmem, který vsadil na krásu kamínků a korálků. Snaží se oslovit zákazníky krásnými šperky v podobě náramků, prstýnků a řetízků. Jedná se o čistě ruční a originální práci a každý kdo si jejich výrobek koupí, má záruku, že nikdo jiný stejný mít nebude.

Studentská firma Výrobky Vořech vsadila na udržitelnou výrobu dřevěných výrobků, například dřevěné rybičky pod hrnce, dřevěná prkénka, dřevěné lžíce a vařečky. Z každého prodaného výrobku pošle firma část peněz do projektu Sázíme Česko, v rámci kterého se pak umožní vysadit mladé stromky v naší republice.

Zámecké svačiny se rozhodly vyrábět chutné bagety pro strávníky školy. Jejich nabídka je velmi pestrá a již první jejich velký prodej v prostorách školy ukázal, že si svůj okruh zákazníků již firma našla. Věříme, že jim elán nevezme brzké ranní vstávání pro přípravu čerstvých zámeckých svačin.

FireCore se zaměřila na výrobu náramků a klíčenek z použitých hasičských hadic, které už mají svoje používání za sebou. V jejich týmu nejsou jenom hasiči, ale je tam i kreslířka, která doplnila záměr podnikání firmy i o vytvoření komiksu o Hasičovi Jirkovi, včetně omalovánek pro nejmenší. Pointa jejich podnikání je, že i ze starých použitých věcí se dají udělat výrobky, které lidé můžou v klidu na sobě nosit. Firma z každého prodeje věnuje rovněž část peněz na pomoc lidem, kteří se dostali do svízelné situace.

Psí ráj bude rájem produktů pro čtyřnohé parťáky. Sází na bezlepkové pamlsky s různými příchutěmi, obojky, hračky a další doplňky pro mazlíčky. Rovněž se budou podílet na podpoře vybraných útulků a přispívat na charitu.

Studenti své firmy vedou jako reálné společnosti, prakticky řeší všechny firemní situace a snaží se o to, aby všechny jejich kroky byly jasné, srozumitelné a transparentní. Jsou nuceni sami hledat řešení, rozhodovat se a nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Při plnění svého podnikatelského záměru se snaží o to, aby jejich podnikání bylo udržitelné a odpovědné. Hledají cesty, jak snížit svoji uhlíkovou stopu a jak řídit odpovědně svoji firmu. Každá ze studentských firem se snaží vykonávat svoji činnost tak, aby se chránily přírodní zdroje a co nejméně se zatěžovalo životní prostředí. Letos se všechny firmy rovněž rozhodly, že částí vydělaných peněz přispějí na charitu.

I letos si mohou firmy své podnikatelské aktivity zpestřit různými soutěžemi organizovanými JA Czech, do kterých se mohou přihlásit a pokusit se tak obstát se svými dovednostmi před konkurencí, kterou tvoří další studentské firmy z celé České republiky.

Projekt studentských firem je ve škole hodně sledovaný ostatními studenty a pedagogy a všichni jim drží palce, ať se jim jejich podnikání tzv. na zkoušku vydaří a ať je tento vzdělávací program baví a užívají si ho. Možná nezůstanou pouze u podnikání na zkoušku, ale některým tyto nabyté zkušenosti budou pomáhat při jejich podnikatelském startu v budoucnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz