Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivý příběh Laci Peterson: Zamilovaná, šťastná a těhotná. Netušila, že jejím vrahem bude manžel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CParks, www.pixabay.com

Statistiky hovoří jasně. Za většinu vražd spáchaných na ženách stojí jejich manžel. Děsivá, ale smutná realita. Takový je i případ Laci Petersonové, který otřásl kalifornským městečkem Modesto.

Článek

Když dva lidé vstupují do svazku manželského, nejspíš nikdo z nich nepřemýšlí, zda toho druhého opravdu zná. Většinou jsou oba přesvědčeni, že tomu tak skutečně je. Společné zájmy, radost, smích, vzájemná opora a souznění. Kdo by v něčem takovém hledal něco jiného? Existují však situace, které mohou mnohé změnit nebo změní jednoho z nich. Co když se ale jeden z nich vůbec nezměnil, ale pouze ukrýval svoji pravou tvář? Dokonalé lži, přetvářka a žádné emoce, to je příběh Laci a Scotta Lee Petersona.

Šťastný život

Celým jménem Laci Denise Peterson se narodila 4. května 1975. Její maminka Sharon a otec Dennise Robert Rocha tvořili ne zcela funkční manželský pár. Oba se nakonec rozhodli pro rozvod a matka Sharon se přestěhovala do městečka Modesto v Kalifornii. Později se seznámila s Ronem Grantskim, který její děti pojal za vlastní a velmi je miloval. Laci měla staršího bratra, který se jmenoval Brent a měli spolu moc pěkný sourozenecký vztah. Už od dětství Laci matka popisovala jako velmi milou, usměvavou holčičku, která se snad neuměla mračit. Dobře se učila, velmi ráda tančila a bavila všechny okolo sebe. Její kamarádky o Laci říkaly, že byla vyloženě anděl, který kolem sebe rozdával pozitivní energii.

Když s lehkostí vystudovala střední školu, rozhodla se, že půjde studovat na Kalifornskou Polytechnickou univerzitu, kde ji nejvíce zaujal obor okrasného zahradnictví. V prvním ročníku na fakultě poznala další kamarádku Heather. Jak později její kamarádka řekla, Laci byla skvělá dívka, která rozzářila celou jejich třídu. Byla mezi lidmi velmi oblíbená. V té době se také seznámila se svým budoucím manželem Scottem Lee Petersonem. Pracoval v restauraci a byla z něj zcela uchvácená. Chystala se ho oslovit, ale nakonec se sama neodhodlala. Napsala své jméno a telefonní číslo na kus ubrousku, který pak hodila do koše. Scott ho ale našel a s Laci se spojil. Nejdřív si spolu vyměnili několik telefonátů, než došlo na setkání. Laci se až po uši zamilovala. Scott se k ní choval s úctou, bral ji na výlety a kupoval jí dárky. Na první pohled dokonalý vztah.

Scott Lee Peterson se narodil v San Diegu 24. října roku 1972 matce Jackie Helen a otci Lee Arturu Petersonovi. Každý z rodičů si do vztahu přivedl své vlastní děti, ale Scott byl jediným jejich společným potomkem. Nicméně všichni sourozenci se k sobě chovali s láskou. Měl běžné a klidné dětství. Už od dětství Scott miloval golf a jeho snem bylo být profesionálním golfistou. Kvůli svému snu se také časem zapsal na Arizonskou státní univerzitu, kde dostal částečné stipendium. Byl dokonce součástí golfového týmu, ale kvůli prohřeškům s alkoholem byl vyloučen. Rozhodl se proto přestoupit na vysokou školu v San Luis a následně na Kalifornskou Polytechnickou univerzitu. O něco později se jeho život protnul s životem Laci.

Změna

Laci a Scott tvořili dle všech krásný, šťastný a fungující pár. Nebylo tedy čemu se divit, když ji její milovaný partner požádal o ruku. Laci nadšeně souhlasila a byla svatba. Všichni přátelé i rodiny obou byli šťastni, že jejich děti čeká společný život. Jak čas plynul, Laci si začala přát větší rodinu a toužila po miminku. Jaké bylo její překvapení, že o tohle ale její manžel vůbec nestál. Zoufalá Laci se svěřila své mamince, která nechápala, proč se dítěti Scott brání? O to více překvapená byla, když jí o necelý půl rok později dcera sdělila, že se pokouší o miminko a Scott, že souhlasil. Její kamarádky ji zcela podporovaly a společně se těšily, až jim Laci oznámí, že se konečně povedlo. A na tuto zprávu nemusely čekat dlouho. Když Laci oznámila své těhotenství, všichni měli radost. Všichni kromě jejího manžela. Laci si vedla deník a jak bylo později zjištěno, jeho nulovou reakci omlouvala tím, že takový je, ale že uvnitř má neuvěřitelnou radost. Termín porodu měla Laci stanovený na 10. únor 2003.

Skvělá hospodyňka se snažila, aby byl její muž spokojený. Bohužel byla ale dost často sama a svěřovala se svým kamarádkám. Scott jí často tvrdil, že musí pracovat a jezdit na služební cesty. Bylo za tím ale něco zcela jiného. V listopadu ho jeho kamarád seznámil s dívkou, která se jmenovala Amber Frey. Byla to milá dívka, která již měla své vlastní dítě a byla samoživitelkou. O manželství Scotta neměla ani tušení. Začal žít dvojí život. Lhal své ženě a lhal i své nové přítelkyni. Kdo ví, kdy Scott začal spřádat svůj hrůzný tajný plán.

Bylo 24. prosince, nejkrásnější období pro rodiny. Scott si na tento den naplánoval rybaření. I když spoustě lidem tvrdil, že bude hrát golf. Po návratu z rybaření zjistil, že jeho žena není doma. Kabelku a všechny osobní věci však doma měla. Začal obvolávat rodinu a kamarádky, zda u nich jeho žena není, že se pohřešuje. U nikoho z nich však Laci nebyla. Její otec nechtěl nic podcenit a zavolal na policejní stanici. O pár minut později bylo u domu Petersonů několik policejních vozů a také média. Začalo vyšetřování a pátrání po zmizelé těhotné ženě. Detektivové s techniky prohledali dům, ale nic, co by nasvědčovalo násilí se nenašlo. Protože statistiky říkají, že za většinu zmizení nebo vražd žen mohou manželé, musela policie vyloučit jejího muže jako podezřelého.

Vyšetřování

Při prvním výslechu uvedl, že šla Laci venčit psa, ale že ten se vrátil s vodítkem z procházky sám. I s vodítkem ho našla jeho sousedka, která ho zavřela za branku. Hlídky začaly prohledávat okolí domu a parku, kam mohla Laci se psem dojít. Marně. Nikde žádná stopa. Scott začal vypovídat, že byl rybařit na svém člunu. O člunu ovšem nikdo z rodiny nevěděl. Koupil si ho tajně a pouze pár dní před tím, než Laci zmizela. Celá rodina a kamarádi zřídili místo, kde se mohli hlásit dobrovolníci, kteří pomohou s pátráním. Zapojilo se neuvěřitelné množství lidí. Co přišlo detektivům velmi zvláštní, bylo chování Scotta. Byl klidný a nedával najevo žádné emoce. Z toho ale nejde zcela usuzovat. Každý by takovou situaci prožíval zcela jinak. Odmítl však test na detektoru lži, což není běžné, pokud člověk nemá co skrývat.

Když se policii přihlásila přítelkyně Scotta, že s ním má poměr, vše se začalo otáčet. Už byl z hodného a věrného manžela člověk, který lže a něco tají. Policie se rozhodla, že bude telefon Amber Frey a Scotta Lee Petersona odposlouchávat. Amber o tomto počinu věděla a souhlasila. Ztratila veškeré iluze o tomto úžasném muži. I jí však do telefonu neustále lhal. Detektivové se rozhodli, že opět prohledají jeho dům a také jeho pracovní sklad. Právě v něm měl uskladněný člun a vše ostatní. Nejdřív jim nepřišlo vůbec nic zvláštní. Když se ale koukali víc, viděli, že nástrahy, o kterých mluvil při prvním výslechu, na které prý velmi rád chytá, byly stále zabaleny v originálním balení. Na člunu také našli jeho rukou vyrobenou kotvu. Jeho kolegové potvrdili, že si ji vyráběl sám tady ve skladu. Po dalším zkoumáním našli důkazy, že takových kotev vyrobil více. K čemu je ale potřeboval? Na člunu navíc byla kotva, která však na sobě neměla lano, za které by byla přivázána a hozena do vody, aby plnila svoji funkci.

Nic víc ale detektivové neměli. Dokud není tělo, není případ připravený. Po nějaké době začali vyšetřovatelé prohledávat vody, kde byl údajně Scott v den zmizení Laci rybařit. Dlouho nemohli nic najít. Když už se zdálo, že něco našli, zjistili, že se jedná pouze o starou kotvu. Když ale Scott Lee zjistil, že policisté prohledávají vody a doufají, že objeví tělo Laci, připravil se na útěk. Vše si dobře plánoval, ale nepočítal s tím, že tělo Laci samo vyplave. Nebo alespoň jeho část. V ten okamžik byl na Scotta vydán zatykač. Policisté si byli zcela jisti, že se jedná o tělo Laci a jejího nenarozeného syna. To později potvrdilo DNA. Scotta policie zatkla a byl obviněn z vraždy prvního stupně Laci a vraždy nenarozeného dítěte.

Po celou dobu nespolupracoval a neustále tvrdil, že s jejím zmizením nemá nic společného. Jeho rodina za ním stála po celou dobu a ani na chvilku neuvěřila, že by Laci zabil jejich hodný syn. Rodina Laci byla naopak od samého počátku přesvědčena, že to byl právě Scott, kdo jejich dceru zabil. Rodina Scotta najala nejlepšího právníka a soud mohl začít. Když už to však vypadalo, že nebude dostatek důkazů k jeho usvědčení, obžaloba povolala jako svědkyni Amber Frey, která před soudem a porotou mluvila o muži, který žil dvojí život a neustále jen lhal. U soudu se také pustil záznam z jejich telefonického rozhovoru. Porota si začala skládat obrázek o tom, kdo vlastně Scott Lee Peterson je. Po velmi dlouhém a táhlém soudním líčení nakonec zazněl verdikt VINEN. Celý proces byl velmi mediálně sledovaný a okolo soudní budovy byly neuvěřitelné davy lidí, kteří čekali, až padne konečný verdikt. Po jeho vyřčení přišla davová radost a jásání. I když měl být odsouzený za své činy usmrcen injekcí, Nejvyšší soud Kalifornie tento rozsudek v roce 2020 zrušil. Peterson ve vězení zůstane do konce svého života, bez možnosti odvolání.

Muž, který lhal své ženě, lhal své rodině, lhal detektivům, neprojevil žádné emoce a dokonce se usmíval, byl krutý vrah, který nejen, že zavraždil svoji ženu, která ho velmi milovala, ale zavraždil svého nenarozeného syna. Nikdy nikdo nemůže pochopit, z jakého důvodu toto udělal. Protože pokud se svojí ženou nechtěl být, mohl ji pouze opustit, nemusel ji zabíjet. Nebyl vůbec tím, za koho se vydával. Na první pohled skvělý, milující, hodný a laskavý manžel, byl pouhou bezcitnou zrůdou.

Krutých případů jako je tento je po celém světě mnoho. Je dobré mít kolem sebe přátele, kteří o vás ví všechno a v případě, že se stane zločin, jsou schopni podat svědectví, které může pomoci dopadnout člověka, jakým byl například Scott Lee Peterson.

Zdroje:

https://nypost.com/2024/08/15/us-news/california-wife-killer-scott-peterson-breaks-silence-20-years-after-murdering-laci-peterson-unborn-child/

https://thecinemaholic.com/scott-lee-peterson/

https://edition.cnn.com/2024/05/29/us/scott-laci-peterson-trial-evidence-retest/index.html

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/za-vrazdu-nenarozeneho-dala-porota-smrt.A041214_080328_zahranicni_mad

https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Laci_Peterson

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz