Hlavní obsah

Matcha: Nápoj, který získává na popularitě. Čím je zajímavý pro lidský organismus?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cherisha Norman, www.pexels.com

Japonský mletý čaj, který se dostává čím dál tím víc do podvědomí, a to hlavně díky jeho účinkům na lidský organismus. Čím je Matcha zajímavý a co je z něj možné připravit?

Článek

Japonský mletý čaj, který se dostává čím dál tím víc do podvědomí, a to hlavně díky jeho účinkům na lidský organismus. Čím je Matcha zajímavý a co je z něj možné připravit?

Matcha neboli Mačča se dle japonské literatury ze 3. století používal jako elixír. Používal se při léčbě horečky, otoků a dalších různých symptomů. Předpokládá se, že semínka zeleného čaje přivezl z Číny velvyslanec Japonska. Jako léčivé tonikum ho používala především šlechta a buddhističtí duchovní, už za vlády dynastie Tang. Eisai, zenový buddhistický mnich přinesl v roce 1191 nový způsob přípravy zeleného čaje. Rozemletý čajový prášek přidal do horké vody a v ní jej rozmíchal stejně, jako se to s Matchou dělá dnes. Nepil jej jako lék, ale jako běžný nápoj.

Matcha je mletý japonský čaj, který je vytvořen ze speciálního zeleného čaje. Zelené čaje se v Japonsku používají již více jak 800 let, a to hlavně při zenových buddhistických ceremoniích. Pouze ty nejkvalitnější ručně sbírané čajové listy z čajových plantáží se spaří, dále usuší a nařežou, aby se odstranily stonky a listy. Pro lepší udržení kvality se skladují v mrazicích boxech. Matcha se rozemele na mlecích kamenech v jemný žlutozelený prášek. Ten se pak našlehá s vodou a tím dá vzniknout nápoji s bohatou vůní i chutí. Matcha má ale mnohem širší využití. Používá se jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, do zmrzlin, italské zmrzliny (gelato), do latté, čokolád a také velmi často do nealkoholických nápojů.

Od běžných zelených čajů se Matcha liší především barvou a chutí. Barvu má Matcha smaragdově zelenou oproti běžným zeleným čajům, které mají většinou odstín žluto-hnědé. Matcha si typickou barvu zachovává díky způsobu zpracování. Jemný prášek vzniká díky pomalu se otáčejícím mlecím kamenům, kde dochází k minimálnímu tření čajových listů. Tím se listy nepálí a zachovají si tak velké množství chlorofylu.

Právě chlorofyl patří mezi velmi silné antioxidanty, které jsou prospěšné lidskému organismu. Ten pomáhá v boji s volnými radikály. Volné radikály dokáží poškozovat buňky a způsobují rychlejší stárnutí tkání a orgánů. Antioxidanty tak pomáhají chránit zdravé buňky v těle. Matcha pomáhá doplňovat energii v těle mnohem šetrněji než třeba káva. Proto ten, komu nevyhovuje pití kávy, může Matchu použít jako alternativu.

Běžně obsažený kofein v kávě doplní energii, ale ta přestává působit poměrně rychle. Mluví se o působení tak půl hodiny po vypití, což není dlouhá doba. V Matcha čaji se vyskytuje kofein ve vázané formě, která působí mnohem déle. Čajový kofein „thein“, se uvolňuje postupně a jeho účinek dodávání energie trvá až 6 hodin. Oproti kávě má Matcha obrovskou výhodu. Nemá vedlejší účinky jako je pocení, nervozita nebo bušení srdce.

Matcha velmi dobře pomáhá při kontrole hmotnosti. Má jedinečnou schopnost zrychlit metabolismus a pomáhá tak k odbourávání přebytečných tuků v těle. Odbourává až 4× rychleji a bez negativních vedlejších účinků, jako je vysoký krevní tlak či zrychlený tep. Velmi dobře pomáhá zklidnit mysl a pomáhá v soustředěnosti. Rádi ho proto vyhledávají studenti a pracovníci na vyšších pozicích.

Látka L-theanin, kterou Matcha obsahuje, produkuje hormony, které posilují paměť, podporují lepší koncentraci a zlepšují náladu. Pomáhá také odbourávat stres. Pravidelná konzumace nápoje Matcha pomáhá snižovat hladiny triglyceridů a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, cukru a tuku v krvi. Tím pomáhá snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Tento zelený zázrak obsahuje i fluorid, který pomáhá posilovat zubní sklovinu. Obsažené antioxidanty působí antibakteriálně a pomáhají ke snížení zápachu z úst.

Když to shrneme, je Matcha takový smaragdový zázrak. Nicméně nic se nemá přehánět, a i u tohoto čaje by se mělo dodržovat doporučené denní dávkování. Denní příjem by neměl u dospělého člověka přesáhnout šest šálků, což je nějakých dvanáct gramů. I když nejsou prozatím popsány případy předávkování, tak u některých lidí může jeho vyšší konzumace přivodit nevolnosti, průjem nebo dokonce anémii.

Tím, že Matcha obsahuje kofein, může v případě podání většího množství způsobit úzkost nebo nervozitu. V případě popíjení většího množství a v kombinaci s větším množstvím vlákniny, může způsobit dráždění zažívacího traktu, nevolnost, břišní křeče a průjem. Díky větší konzumaci může zhoršit schopnost těla absorbovat železo, což může vést ke vzniku anémie. I přesto, že je denní maximální doporučená dávka šest šálků, dopřejte si maximálně tři šálky. Zvykejte své tělo na Matchu pomalu. Lépe si na ni zvykne a bude na ni mnohem lépe reagovat.

Anketa

Znáte tento smaragdový zázrak? Cítíte jeho účinky na svém těle?
Ano, je to můj oblíbený nápoj a jeho účinky jsou opravdu blahodárné.
33,3 %
Ano, ale mohu ho jen omezené množství. Někdy je mi po něm nevolno.
0 %
Ano, ale nikdy jsem ho neměl/a. Určitě se chystám ho ochutnat.
33,3 %
Neznám a ani se nechystám ho ochutnat.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://www.verywellhealth.com/matcha-benefits-side-effects-and-more-7480765

https://www.ordinace.cz/clanek/popularni-caj-matcha-nabizi-mimoradne-ucinky/

https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/38843/Matcha-caj-ma-i-nezadouci-ucinky

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ma%C4%8D%C4%8Da

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz