Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mořská živoucí fosilie. Tak se říká zvláštnímu druhu žraloka, který obývá planetu 125 milionů let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dianne Bray / Museum Victoria, CC BY 3.0 AU <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/au/deed.en>, Wikimedia Commons

Rozmanitost různých tvorů žijících na souši i ve vodě je až neuvěřitelná. Takovým příkladem je tvor, který žije v oceánech zhruba 125 milionů let. Je jím prazvláštní druh žraloka, který vypadá spíše jako mořská obluda.

Článek

Příroda nám určitě ještě neukázala všechna skrytá tajemství. Je jasné, že stále existují tvorové, o kterých nemáme ani ponětí, a přesto tam někde jsou. Není to tak dlouho, co vědci objevili zvláštní druh žraloka, o kterém mluví jako o žijící fosilii. Seznamte se se žralokem šotkem, kterému by ale více seděl anglický překlad jména goblin - skřet.

Žralok šotek (Mitsukurina owstoni)

Jedná se o velmi vzácného žraloka žijícího v hlubinách Tichého, Indického i Atlantského oceánu. Největší výskyt byl zaznamenán u Portugalska, Nového Zélandu, okolo Japonska a Tchaj-wanu. Většinou dorůstá délky okolo 3-4 metrů. Je ale možné objevit i jedince, kteří mají přes 6 metrů. Vážit mohou okolo 150 kg. Nejčastěji se pohybují v hloubce 500-900 metrů, ale bylo zaznamenáno, že na krátkou dobu jsou schopni plavat i v hloubce 1300 metrů.

Zajímavostí je, že tomuto druhu žraloka, čím je starší, tím se mu zmenšuje jeho rypák neboli bodec.

Barva jeho těla je bílá až narůžovělá. Má charakteristický dlouhý a zploštělý rypák sloužící jako smyslový orgán. Velmi zajímavé jsou jeho čelisti, které obsahují mnoho jehlicových špičatých zubů, které ční z tlamy, i když ji žralok zavře. Tyto čelisti totiž dokáže vyhřeznout, a to až o několik desítek centimetrů. V ten okamžik se naprosto změní vzhled žraloka, který pak vypadá spíše jako vetřelec než žralok. Jeho oči postrádají takzvanou mžurku (ochranná blanka) a jsou celkem malé.

Vystřelení čelisti mu pomáhá k rychlému zachycení kořisti. Čelist vystřelí během vteřiny a kořist už nemá šanci uniknout. Příroda ho musela vybavit tak, aby byl schopen dobře lovit, neboť plavec není až tak rychlý. Jeho rychlost se pohybuje pouze okolo 20 km/hod. Jeho hlavní potravu představují různé druhy ryb, často ty, které se pohybují u dna nebo středním sloupci vody, různí korýši a hlavonožci.

O rozmnožování se toho ví zatím velmi málo. Zjištěno bylo, že samice jsou vejcoživorodé. V roce 2023 byla odchycena březí samice. Devět mláďat, která v sobě měla, byla těsně před porodem. Délka mláďat po porodu se odhaduje mezi 80-90 cm. Dle studií vědců tento druh žraloka pohlavně dospívá okolo 16. roku života a celkově se mohou dožívat okolo 60 let.

Tím, že se jedná o žraloka žijícího v hlubších vodách s minimálním kontaktem s člověkem, nebylo zaznamenáno žádné napadení. Nicméně patří mezi druh, který by s kousnutím moc neotálel. Občas tento druh žraloka uvízne v rybářských sítích. Proběhl i pokus o chov v mořském akváriu. Bohužel žralok život v zajetí nezvládl a již po dvou dnech uhynul.

Třeba se jednou o této žijící fosilii dozvíme více informací.

Anketa

Slyšel už někdo z vás o tomto zvláštním a celkem ošklivém druhu žraloka?
Ne, slyším o něm poprvé a je opravdu ošklivý.
59,8 %
Ano, už jsem něco zaslech/a, ale nevěděl/a jsem, jak vypadá.
11,8 %
Ano, ale je to opravdu ošklivý žralok.
28,4 %
Celkem hlasovalo 620 čtenářů.

Zdroje:

https://www.poznatsvet.cz/clanek/zralok-sotek-21000915.html

https://zoom.iprima.cz/priroda/podivny-zralok-sotek

https://www.denik.cz/objevy/rusky-rybar-ulovil-zraloka-ktery-vypada-jak-prisera-z-vetrelce.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Goblin_shark

https://ocean.si.edu/ocean-life/sharks-rays/goblin-shark

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz