Hlavní obsah
Lidé a společnost

Těšila se na Halloween, kterého se již nedočkala. V noci byla ze svého pokoje unesena a zavražděna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kat Wilcox, www.pexels.com

Je to již 30 let, kdy kalifornským městečkem otřásl případ zmizelé a zavražděné Polly Klaasové. Amerika je asi největší lokací kriminální činnosti a případů vražd vůbec. A tento dal vyšetřovatelům opravdu zabrat.

Článek

Vyšetřování vražd je asi nejsložitější úlohou v oblasti policejní práce. Když k tomu vyšetřovatelé nemají téměř žádné stopy, je to o to více deprimující. A když dostanou případ, ve kterém figuruje jako hlavní pohřešovaná osoba dítě, je na ně vyvíjen ještě větší tlak. Takovou složitou a mravenčí práci zažili vyšetřovatelé u případu zmizelé dvanáctileté Polly Klaasové.

Únos

Psal se rok 1993 a dvanáctiletá Polly Hannah Klassová pozvala své dvě kamarádky na malou dětskou party, která měla předcházet oslavám Halloweenu v malém městečku Petulama, nacházejícího se zhruba 64 km severně od San Francisca. Ten večer si děvčátka užívala svého dětství. Holčičky si zkoušely kostýmy a skvěle se bavily, nic netušící, že svoji kamarádku už nikdy neuvidí. Maminka malé Polly, Eve, přišla děvčatům večírek ukončit s tím, že už je pozdě a musí jít spát. Navzdory tomu však holčičky ještě chvíli pokračovaly ve svých hrátkách. Matku Polly trápily ten večer silné bolesti hlavy, a proto sáhla po tišících lécích, které jí pomohly usnout. Matka Polly s jejím otcem nežila, a tak byla v domě s děvčátky pouze ona.

Chvíli poté v tuto temnou noc násilně, ale potichu vstupuje do domu muž a míří do dětského pokoje s velkým nožem v ruce. Když vstoupí do pokoje, dívky ho náhle spatří a s hrůzou v očích sledují postavu, která v ruce drží nůž. Muž jim vyhrožuje, že pokud nebudou potichu, ublíží jim. Nikdo si nedokáže představit hrůzu, kterou děvčátka tu noc prožívala. Muž holčičky svázal a přes hlavu jim dal kus povlečení. Tím ale neskončil. Vybral si malou Polly a tu z domu násilně odvlekl.

Vystrašené holčičky se snažily ze svých svázaných těl vysvobodit. Jejich snaha byla dlouhá, ale nakonec se jedné z nich povedlo se vysvobodit. Ihned běžela za maminkou Polly, aby jí o tom, co se stalo, rychle poreferovala. Ta na nic nečekala a okamžitě zavolala na tísňovou linku. Policisté k jejímu domu dorazili velmi rychle. Když po prohlídce zjistili, že nemají téměř žádné stopy, přepadala všechny skepse, zda vůbec bude možné Polly najít.

Vyšetřování

K případu byla povolána FBI i se svým týmem forenzních techniků. Ti důkladně ohledali místo činu, ale nenašli nic jiného, než jeden částečný otisk dlaně. Jeden takový důkaz je vyšetřovatelům k ničemu. Ani jejich databáze nenašla žádnou shodu. Do pátrání se zapojilo přes čtyři tisíce dobrovolníků. Vytvořila se speciální linka, která měla sloužit pro případné indicie vedoucí k dopadení onoho muže. Povolán byl i specialista, který kreslí podobizny, aby vytvořil dle svědků alespoň částečnou podobu pachatele. Pomoci chtěla dokonce i známá celebrita Winona Ryderová, která veřejně v médiích slíbila 200 tisíc dolarů, když se Polly vrátí domů.

Pátrání trvalo dva měsíce, ve dne v noci, v dešti, ale přes veškerou snahu se nedařilo najít cokoliv, co by je k unesené dívce nasměrovalo. Nečekaně však 28. listopadu přišel zlom ve vyšetřování. Na policejní oddělení přišel telefonát od Dany Jaffeové, která na svém pozemku objevila něco podivného, a tak raději vše nahlásila. Když na místo přijela hlídka, jeden z policistů našel části dětského oblečení. Vzhledem k probíhajícímu pátrání vše ohlásil týmu, který vyšetřoval případ Polly Klaasové.

Možná tomu tak chtěl osud, nebo to byla pouze náhoda, ale pěstounka Dany Jaffeové jela v noci směrem k jejímu domu a všimla si auta, které bylo v příkopu. Auto nepoznávala, ale najednou si všimla cizího muže, který se pohyboval po cestě směrem k ní. Měla strach a tak dveře od auta neotevřela. Přes okno jí sdělil, že jeho auto zapadlo a chtěl, aby žena vystoupila a pomohla mu. Když se jí zeptal, kdo v  domě, který byl na konci cesty, bydlí, zpanikařila a s autem se rozjela. Dům, na který se muž ptal, patřil Daně Jaffeové a té také ihned volala. Dana zareagovala velmi správně. Vzala svoji dceru, z domu utekla a přitom ještě stihla kontaktovat policii.

Přivolaná hlídka skutečně muže našla. Vypadal naprosto příšerně. Byl celý upocený, ve vlasech kusy větviček a listí, až to působilo, že se válel někde v lese. Policistům byl podezřelý a na jejich otázky odpovídal téměř bez zaváhání. Listí do vlasů se mu dostalo proto, že se snažil vyprostit auto z příkopu. Policisté nechtěli nic opomenout, a tak důkladně prohledali jeho vůz. V něm byl pouze nepořádek a plechovky s alkoholickým pivem. Na jejich základě muži udělali test na přítomnost alkoholu. Ten však vyšel negativně. Stejně tak byl v pořádku i jeho řidičský průkaz. Nebyl proto žádný důvod muže zadržet, a tak hlídka zavolala řidiče odtahové služby, který pomohl auto z příkopu vytáhnout. Pachatel unikl pouze o vlásek.

Pachatel

FBI, která zkoumala oblečení, které na svém pozemku nahlásila Dana Jafeeová, se dozvěděla o incidentu, který se stal pěstounce Dany J. V ten okamžik byla přesvědčena, že právě tento muž mohl být ten, koho hledají. Když byla svědkům ukázána podoba muže, kterou nakreslil specialista, bylo jasno. Při pátrání v lese bylo 1. října nalezeno auto. To bylo psáno na jméno Richard Allen Davis. Při prověřování tohoto jména bylo zjištěno, že má několik záznamů trestné činnosti a navíc byl po osmiletém trestu propuštěn z vězení den před tragickým zmizením malé Polly. FBI se rozhodla a na Davise vydala zatykač. Policisté v tu dobu stále doufali, že najdou Polly Klaasovou živou.

Foto: By California Department of Corrections and Rehabilitaion, Public Domain

Richard_Allen_Davis_2023_Mugshot

Když byl Davis vyslýchám, technik mu odebral otisk dlaně pro porovnání otisku, který se našel v pokoji, odkud byla dívka unesena. Naštěstí i tento částečný otisk byl prokazatelný. Když detektivové se vším, co měli, nastoupili na Davise, pod tíhou všech důkazů se přiznal. Bohužel v jeho přiznání zaznělo, že dívenka již není živá a že detektivům ukáže místo, kde se tělo dívky nachází. Snažil se policistům namluvit, že v době, kdy s autem zapadl v blízkosti domu Dany J., byla Polly stále živá. Dle zpráv od soudních lékařů byla však dívka mrtvá mnohem dříve.

Trest

Proces s obžalovaným Davisem se konal roku 1996. Davis si vyslechnul žalobu za vloupání, únos, pokus o zneužití dítěte, který Davis odmítal, a za vraždu. Po celou dobu soudního procesu se Davis choval nevhodně, vulgárně, a to i vůči rodičům Polly. Dokonce prohlásil, že když odváděl dívku z domu, prosila jej, aby jí nedělal to samé, co jí dělal její otec. Zneužívání od otce Polly nebylo nikdy prokázáno a vrah se pravděpodobně tímto pouze bavil. Davis byl za své skutky odsouzen k trestu smrti.

Tento rok byla žádost na odvolání rozsudku smrti, podaná vrahem Richardem Allenem Davisem, kalifornským soudcem zamítnuta.

Otec Polly Marc Klaas založil nadaci Polly Klaas Foundation, která pomáhá bezpečnosti dětí a pomáhá s pátráním po pohřešovaných dětech. Matka Polly Eve se se smutkem vypořádávala v tichosti a po nějaké době se vdala a pojala příjmení po svém novém muži Nichol. Vypořádat se se smrtí dítěte je vždy nesmírně těžké. Když navíc zemře násilnou smrtí, je to ještě mnohem horší. Tento případ otřásl každým, kdo byl do něj zainteresovaný a i s těmi, co jej znali pouze z médií.

Zdroje:

https://abcnews.go.com/US/polly-klaas-murder-30-years-investigators-remember-dogged/story?id=103276602d51f897379c8b915098560bb1e746e5d

https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Polly_Klaas

https://www.denik.cz/ze_sveta/unos-polly-klaas-vrazda.html

https://www.pollyklaas.org/

https://thecinemaholic.com/marc-klaas-and-eve-nichol-now/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz