Hlavní obsah
Lidé a společnost

Únos dítěte je noční můrou rodičů. Vyřeší se někdy případ únosu malé Madeleine McCann?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kalhh, www.pixabay.com

Málokterý případ únosu dítěte byl medializován tak, jako případ roztomilé Madeleine McCannové. Noční můra pro rodiče a všechny v okolí jejího zmizení. Dovolená se doslova proměnila v noční můru.

Článek

Americká organizace International Centre for Missing and Exploited Children, která zaznamenává počet ztracených dětí, uvádí, že se ročně po celém světě ztrácí okolo 8 milionů dětí. Je to enormně vysoké číslo, ale dobrá zpráva je, že jejich nalezení a návrat domů se blíží úspěšnosti v 90 %. Spojené státy mají ještě o zhruba 7 % vyšší úspěšnost. Některé děti jsou ale stále pohřešovány, a i přes veškeré vynaložené úsilí se je nedaří nalézt. Jedním takovým případem, který vyvolal obrovskou vlnu emocí, je případ unesené tříleté holčičky, která trávila čas na dovolené se svojí rodinou. Pojďme se na tento případ, který stále není vyřešený podívat.

Případ Madeleine McCannové -zmizení

Dovolená v Portugalsku navždy změnila život rodině McCannových. Měla to být klidná rodinná dovolená, ale 3. května 2007 tříletá dcera Gerryho a Kate McCannových zmizela ze své postele v apartmánu ve městečku Algarve. Je to poměrně vyhledávaná turistická oblast. Bohužel v době, kdy se rodina McCannových rozhodla pro tuto lokalitu, nevěděla, že se v oblasti pohybuje sexuální predátor. Naprosto selhala informovanost ze strany místních složek.

Kdyby rodina věděla, že se v této lokalitě dějí taková zvěrstva, určitě by na toto místo nejela nebo přinejmenším nenechala své děti v klidu spát samotné v pokoji. S několika rodinami, které oba rodiče znali, měli na večer zamluvené stoly v hotelové restauraci vzdálené jen pár desítek metrů. Přesto, že nechali děti samotné, střídali se v pravidelných intervalech a chodili děti kontrolovat. Ten, kdo šel kontrolovat vlastní děti, při cestě zkontroloval i děti ostatních.

Po kontrole vlastním otcem bylo vše v pořádku a všechny tři děti včetně Madeleine klidně spaly. Když odcházel, nechal dveře mírně pootevřené. Na další kontrolu za 25 minut měla jít matka Madeleine Kate. Místo ní se nabídl přítel Matt Oldfield a šel všechny děti zkontrolovat. Tady však nastala obrovská chyba. Matt Oldfield vešel do apartmánu a dveře u dětského pokoje byly otevřené více, než je nechával jejich otec. Viděl i lehké světlo a slyšel zvuk, který připomínal otáčející se dítě v posteli. Chvilku poslouchal a když bylo ticho, do pokoje ani nevstoupil a v klidu odešel. Dle posledních vyšetřovacích verzí se nejspíš právě v onen okamžik nalézal v pokoji i únosce.

Při poslední kontrole, kterou prováděla sama matka, nastal moment, kdy zjistila, že není něco v pořádku. Dveře se zabouchly průvanem a když otevřela, uviděla otevřené okno, vytažené rolety a postel, kde spala malá Madeleine, byla prázdná. V panice začala utíkat směrem do restaurace a křičela, že jí někdo dceru unesl. V ten okamžik se spustila obrovská vlna pátrání. Byla přivolaná místní policie a každý, kdo byl poblíž, začal malou holčičku hledat. Pokud se však nacházely v pokoji nějaké stopy po pachateli, kvůli množství lidí, kteří při hledání vstoupili do pokoje, byly pryč. Možná v té panice si nikdo neuvědomil, že se jedná o místo činu, protože jinak by každému došlo, že do pokoje musí jako první policejní složky.

Pátrání, vyšetřování a zoufalství

Na případu pracovalo mnoho policistů i detektivů. Jejich práce ale nenesla žádné výsledky. Jak se později ukázalo, nebyla vyslyšena všechna svědectví, nebo byla, ale nebyl na ně brán zřetel. Jedna svědkyně popsala muže, který v době zmizení nesl ulicí v náručí malou holčičku v pyžámku. Byla to stopa, o kterou se mnoho policistů značnou dobu opíralo. Nakonec se však ukázalo, že to byl také britský tatínek, který odnášel své vlastní dítě s jesliček, které sloužili pro rodiny na dovolené. Nikdo už ale neřešil svědectví, které hlásilo dvě podezřele chovající se osoby, utíkající i s dítětem v náručí. Zda se jednalo o malou Madeleine, se nedá s určitostí říct.

Policie, která už byla zoufalá, najednou přišla s tím, že má možného podezřelého. Neměla však proti němu žádné důkazy, že by měl se zmizením děvčátka něco společného. A když už složkám opravdu teklo do bot, přišla policie s tím, že podezřívají samotné rodiče. Dokonce byli pozváni dva specialisté, kteří měli své psy. Jeden byl vycvičený na rozeznání pachu mrtvého těla a druhý na přítomnost krve. Dle informací vyšetřovatelů bylo od každého ze psů identifikováno místo, kde se něco stalo. Jiné důkazy však nikdo nenašel. Dalo se policistům, kteří po celou dobu nemohli nic objevit věřit? Při důkladnějších rozborech bylo nakonec zjištěno, že skupina policistů v jiném případu, si pod fyzickým nátlakem donutilo přiznání. Nebyla tedy snaha o obvinění rodičů pouhou cestou, jak snadno případ uzavřít? Nejspíš ano. Všechna šetření ohledně rodiny nepřinesla žádnou jinou spekulaci o tom, že by svému dítěti chtěli ublížit.

Rodina McCannová měla podporu milionu lidí po celém světě. Hlásili se dobrovolníci z celého světa a pomáhali při pátrání. Rodinu také podporoval jejich kamarád, který byl finančně velmi dobře zajištěný. Po neúspěšné a odfláknuté policejní práci najal soukromé detektivy. Ti za celou dobu vyšetřování předvedli mnohem větší záběr práce než portugalské bezpečnostní složky. Došlo i na odvolání a vyhazov některých vyšetřovatelů. I když se soukromým detektivům nepovedlo najít stopy vedoucí k nalezení malé Madeleine, povedlo se díky nim rozbít jednu síť pedofilů, kteří na sítě umisťovali dětskou pornografii.

Najata byla nejedna firma, která nabízela detektivní služby. Dokonce narazili i na podvodníka. Vždy, když přišla maličká naděje, že se podaří Madeleine najít, okamžitě zhasla. Oba rodiče však po celou dobu nepolevovali v hledání a vymýšlení toho, co by se ještě mělo nebo mohlo udělat. A rok za rokem v šíleném stresu, vyčerpaní, stále hledají svoji holčičku. I když po celou dobu věří, že ji najdou, jsou připraveni i na smutnou zprávu. To nevědění je asi to nejhorší, s čím neustále bojují.

Nakonec se vyšetřování ujal v roce 2011 sám Scotland Yard. Operace byla pojmenovaná Grange. Požádali opět portugalské policisty o součinnost v pátrání. V roce 2020  byl jako hlavní podezřelý, který mohl mít prsty v únosu či případně vraždy holčičky prsty, uveden německý občan Christian Brückner. Vyšetřovatelé tvrdí, že mají důkazy, které mohou tohoto člověka spojovat se zmizením Madeleine. Brückner byl v minulosti odsouzen za sexuální zneužívání dětí a za obchod s drogami. Dle informací bylo prohledáno několik míst, kde by se mohlo ukrývat tělo malé holčičky.

Vyšetřovatelé zjistili dle lokace mobilního telefonu v době zmizení, že se Brückner pohyboval v okolí, kde Madeleine zmizela. Jsou přesvědčeni, že holčičku unesl a zavraždil. Nyní je ve vězení za znásilnění seniorky. Svému spoluvězni se měl svěřit, že při vloupačkách, kdy hledal peníze, narazil na malou dívku, kterou unesl. Stejnou informaci vypověděla i jeho bývalá partnerka, která Brücknera nazvala zrůdou, která moc dobře ví, co se malé Madeleine stalo. Bohužel se ale zatím Madeleine nenašla.

Rodiče nepolevují a stále doufají, že jednoho dne zjistí pravdu. Chyb ve vyšetřování se udělalo od začátku mnoho, ale snad se jednoho dne vyšetřovatelé doberou pravdy a rodiče unesené holčičky naleznou svůj klid. Z toho všeho se lze určitě poučit. Ani na dovolené nemusí být vaše děti v bezpečí. Je důležité si zjistit mnoho informací, zda jsou lokality, kam se chystáte, bezpečné. Nenechávat své děti bez dozoru nebo využít hlídacích služeb, které mnoho hotelů nabízí. Děti jsou velmi zranitelné a většinou i velmi důvěřivé. Taková situace může nastat kdekoliv. I v nákupních centrech. Mějte své děti na očích a nepouštějte je zbytečně samotné. Místa, kde se pohybuje více lidí, mohou být mnohdy nebezpečnější, neboť se v davu mohou rychle ztratit. Často jsme svědkem toho, že rodiče malé děti odloží v nějakém obchodě a sami si jdou do obchodu jiného. A to je přesně ten moment, kdy se může něco stát.

Zdroje:

https://www.nytimes.com/article/madeleine-mccann-search.html

https://www.bbc.com/news/uk-england-52910472

https://www.denik.cz/staty-eu/maddie-mccann-christian-bruckner.html

https://www.lidovky.cz/svet/mezinarodni-den-pohresovanych-deti.A120525_105048_ln_zahranici_jv

https://en.wikipedia.org/wiki/Disappearance_of_Madeleine_McCann

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz